Campionatul Național la Șah între echipe

         

 În perioada 06-08 septembrie Federația de Șah a Republicii Moldova a desfășurat Campionatul Național la Șah între echipe. La campionat au participat cele mai puternice echipe conform ratingului internațional din Chișinău, Tiraspol și Sângerei. Printre participanți au fost șase maeștri ai sportului la șah. Turneul s-a desfășurat la șah classic în sistem elveţian.

 

Clasamentul final
Locul Echipa Partide + = C1 C2 C3

1

Lina-Fier AMS Chishinau 5 5 0 0 10 0 0
2 Scoala de Sah 1- AMS Chisinau 5 3 1 1 7 0 0
3 AS Tiraspol 4 2 0 2 5 1 2
4 The DarkHorses ATS Chisinau 4 2 0 2 5 2 0
5 ATS Chisinau 4 1 1 2 4 0 0
6 Scoala de Sah — AMS Chisinau 4 1 0 3 3 0 0
7 Fianchetto AS Singerei 4 0 0 4 1 0 0

 

 

           După cele cinci runde jucate Campioană a Republicii Moldova a devenit echipa Lina-Fier a Asociației Municipale de Șah Chisinău, care a acumulat 10 puncte. Campioni ai țării au devenit MI Iulian Baltag, MI Ruslan Soltanici, MF Alexandr Baranciuc, MF Pavel Vavric, MI Boris Itchis, Semion Șapocinic și Bogdan Madan. Echipa campioană a obținut Cupa de Aur a Federației de Șah și premiul de zece mii de lei.

           Prima echipă a Școlii de Șah din Chișinău, spre surprinderea spectatorilor,  s-a clasat pe locul doi cu 7 puncte accumulate. Vice-campioni ai țării au devenit Sergiu Martînenco, Mihai Cecoi, Alexandr Scurtu, Chiril Talmaci, Arsenie Talmaci și Nicolae Martînenco.

           Echipa Asociației de Șah din Tiraspol a cucerit bronzul: MF Serghei Gostev, Vasilii Naidici, Dmitrii Gubin, Chirill Gurețchii, Alexandr Saprîchin și Igor Volcov.

           Mâine selecționata masculină și cea feminină se deplasează la Budapesta (Ungaria), la Olimpiada mondială de șah, care se desfășoară o dată la doi ani.      Olimpiada de Sah de la Budapesta, 10-23 septembrie 2024, aduce noi recorduri de participare: 193 de echipe in secțiunea Open si 181 in secțiunea Feminină.

            Cel mai mare succes al șahiștilor moldoveni este rezultatul istoric obținut de echipa națională în august 2022 la Olimpiada Mondială de șah din Chennai, India, care a confirmat forța șahiștilor noștri. Echipa Moldovei a împărțit locurile 4-6 cu India și SUA, concurând cu 188 de echipe. Este cel mai bun rezultat din istoria participării Moldovei la Olimpiadele Mondiale. Acest rezultat istoric a plasat Republica Moldova în elita șahului mondial.

Related posts

Leave a Comment