S-a născut marele antrenor, acum 77 de ani în orașul Sîzrani de pe malul Volgăi. Așa s-a întamplat, că dupa cel de-al doilea Război Mondial soarta l-a adus în orașul nostru, unde i-a fost hărăzit, în urma unei munci asidue, pe parcursul a mai multor ani să pună bazele școlii moldovenești de șah, actualmente renumită pe mai multe meridiane ale globului.
Având în spate o carieră binemeritată, maestru în sport al URSS, Veaceslav Andreevici, cum iî spuneau majoritatea discipolilor, în anii 80 ai secolului trecut și-a demarat activitatea de antrenor și teoritician, și nu fără succes.
Dumnealui a reușit să educe un șir de șahisti cu renume: Victor Gavrikov, Victor Komliakov, Viorel Bologan, Dorian Rogozenko, Mihail Oratovsky, Marina Sheremetieva, Masha Klinova, Irina Brandis, Viorel Iordachescu, Alexei Kruschiov, Boris Itchis, Nicolai Popov, Gherman Titov, Georgi Orlov, Irina Zak, Vadim Cernov, Angela Dragomirescu, Bogdan Pavlenko, Natalia Mereacre, Ina Brandis, Sergiu Verlan… Numele său a rămas în analele istoriei ca un teoretician desăvârșit.
El a reusit sa gaseasca multe idei originale in dezvoltarea mai multor deschideri, iar sistemul de variante, referitoare la apararea slava,
astazi, binemeritat ii poarta numele. Asa subiecte delicate cum ar fi: profilaxia, structura de pioni sau slabiciuni de ordin tactic au fost
studiate de Cebanenco atat de minutios, incat a inceput sa concureze la acest capitol cu asemenea corifei ai sahului mondial cum ar fi Aaron Nimtovici.
Veaceslav Cebanenco va ramane in inimile noastre nu numai prin faptele sale. Marea majoritate a elevilor sai, continua sa duca mai departe flacara sahului autohton,
aprinsa cu mare grija la sfarsitul mileniului trecut intr-un subsol de pe strada Negruti a capitalei de marele lor mentor.
Veaceslav Cebanenco on Wikipedia