Campionatul Republicii Moldova la Șah între Juniori și Tineret 2015Campionatul Republicii Moldova la Șah între Juniori și Tineret 2015

CMJ 2015 original

      În perioada  21 – 27 februarie  la  Şcoala Sportivă Specializată  nr.7 de şah din Chișinău și la Clubul Republican de șah și joc de dame s-au desfășurat Campionatele Republicii Moldova pentru copii, juniori si tineret (categoriile 8-18 ani) la şah clasic. S-au întrunit  160 cei mai puternici tineri şahişti din Moldova, care  au fost repartizați pe categorii de vârstă: pînă la 8,10,12,14,16 și 18  ani. Pe lîngă chișinăueni la competiție au participat șahiși din Bălți, Tiraspol, Rîbnița, Comrat, Orhei, Dondușeni, Fălești,Taraclia,  Drochia,  Edineț ș.a.Campionatul a fost  organizat de Federaţia de Șah a Republicii Moldova  în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului.

                  Între fetițe  pînă la 8 anișori pe primul loc s-a clasat  eleva Şcolii Sportive Specializate nr.7 de şah  din mun. Chișinău Nicoleta Nicorici, care a acumulat 8 puncte din 8 posibile . În turneul băieților pînă la 8 ani au participat 24 de mici  şahişti. Medalia de aur i-a revenit elevului Şcolii Sportive  din mun. Bălți  Marius Bîrsanu cu un rezultat maxim  de  7,5  puncte din 9 posibile.

              Între  băieți pînă la 10 ani au participat 30 de tineri  şahişti. Lupta a fost foarte interesantă, iar soarta primului loc s-a hotărît în  finalul ultimei partide. Elevul Şcolii Sportive din Tiraspol Stepan  Zaiarschii  a reușit să  cucerească trofeul principal cu 7 puncte din 9 posibile la activ. În clasamentul fetelor medalia de aur a obținut-o eleva Şcolii Sportive Specializate nr.7 de şah   Felicia Ojog. 

           Tradițional cea mai numeroasă  grupă a fost cea a  șahiștilor pînă la 12 ani. Au participat 33 de  şahişti. Pe prima treaptă a podiumului a urcat Ilie Martînovici din Rezina. Între fete  pînă la 12 ani medalia de aur  a fost înmînată elevei din mun. Comrat  Alina Mihailova. 

           În clasamentul fetelor pînă la 14 ani medalia de aur a obținut-o eleva Şcolii Sportive Specializate nr.7 de şah Valeria Mocanu. Între  băieți pînă la 14 ani au discipolul Şcolii Sportive Specializate de şah din Chişinău Chetrari Nikita a reușit să  cucerească trofeul principal cu 7 puncte din 7 posibile.

           Campioană între junioare pînă la 16 ani a devenit eleva Şcolii Sportive din mun. Bălți Gîtu Paula-Alexandra.Titlul de campion al Moldovei  între  juniori pînă la 16 ani l-a cucerit discipolul Şcolii Sportive Specializate nr.7  de şah Nichita Morozov.

   Titlul de campioană  între  tinere pînă la 18 ani l-a cucerit Olga Hîncu din Chișinău,  ex-campioană  a Moldovei între senioare. Între  tineri pînă la 18 ani lupta a fost foarte interesantă, iar soarta primului loc s-a hotărît în  finalul ultimei partide. Locul 1 l-au împărțit Abramciuc Marius din Bălți și Oleg Gorbamovschii din Chișinău.             

      Învingătorii campionatului  au fost salutați și  premiaţi cu medalii, premii şi diplome de către Președintele Federației de Șah din R.Moldova  d-l Igor Dodon, care le-a urat succese frumoase și la competițiile internaționale . Turneul a servit ca un test serios pentru tinerii şahişti în ajunul Campionatului Europei la şah pe categorii de vîrstă.

         Valeriu Coadă, Secretar General al Federației de Șah din Moldova  

Descarca aici imagini de la eveniment

%%wppa%% %%slide=66%% %%align=center%%

Vezi aici rezultate si clasamente fete 8 ani

Vezi aici rezultate si clasamente baieti 8 ani

Vezi aici rezultate si clasamente fete 10 ani

Vezi aici rezultate si clasamente baieti 10 ani

Vezi aici rezultate si clasamente fete 12 ani

Vezi aici rezultate si clasamente baieti 12 ani

Vezi aici rezultate si clasamente fete 14 ani

Vezi aici rezultate si clasamente baieti 14 ani

Vezi aici rezultate si clasamente fete 16 ani

Vezi aici rezultate si clasamente baieti 16 ani

Vezi aici rezultate si clasamente fete 18 ani

Vezi aici rezultate si clasamente baieti 18 ani

REGULAMENTUL

Campionatului Republicii Moldova 2015  la şah (clasic și rapid)

 între juniori și tineret în grupele de vîrstă  8,10,12,14, 16, 18 ani

 

          1.Scopul și obiectivele

                 – Promovarea valenţelor culturii fizice şi sportului, propagarea şahului în R. Moldova

                 – Selectarea participanţilor la Campionatele Mondial şi European la şah 2015

                 – Perfecţionarea măiestriei sportive a tinerilor șahiști

         2.Perioada şi locul de desfăşurare a competiţiilor

          Competiţiile se vor desfăşura în Școala sportivă specializată nr.7 de șah (Chișinău, str.V.Lupu, 14) și în Clubul Republican de Șah și Joc de Dame în perioada 21.02 – 01.03.2015. 

          Şedinţa tehnică – 21 februarie orele 14.00 la ȘSS nr.7 de șah.

          Runda I – 21 februarie  orele 15.00.

3.Condiţii de participare

            În  Campionat se admit campionii și campioanele raioanelor și premianții campionatelor municipale, care posedă categorie sportivă la șah:

la 8 ani        (a.n. 2007 și mai mici)  – 3, 2, 1 ,

la 10 ani      (a.n. 2005-2006)           –  3 ,2, 1,

la 12 ani      (a.n. 2003-2004)           –   2,  1  

la 14 ani      (a.n. 2001-2002)           –    1  

la 16 ani     (a.n. 1999-2000)            –    1  

la 18 ani      (a.n. 1997-1998)           –    1  

          Ofertele de participare cu indicarea listei sportivilor, anului nașterii, categoriei sportive, urmează să fie prezentate de către antrenori pînă la 18 februarie 2015 prin e-mail: campionat2015@mail.ru.

          Confirmarea participării – 21 februarie orele 13.00 – 13.50 la ȘSS nr.7 de șah.

          Participanţii se vor prezenta cu carnetele de legitimare şi vizele pentru  2015 achitate.

          4.Condiţii de desfăşurare a competiţiei

Competiţiile se vor desfăşura conform sistemului determinat de colegiul de arbitri în dependenţă de numărul de participanţi.

 La șah clasic(21-27.02.15) fiecărui jucător i se vor acorda 90 minute  la partidă în grupele de vîrstă pînă la 8,10,12 ani și cîte 90 min pentru partida + 30 sec pentru fiecare mutare în grupele de vîrstă pînă la 14, 16, 18 ani.La șah rapid (27.02 – 01.03.15) fiecărui jucător i se vor acorda 25 minute  la partidă în grupele de vîrstă pînă la 8,10,12 ani și 15 min pentru partida + 10 sec pentru fiecare mutare în grupele de vîrstă pînă la 14, 16, 18 ani.

          5.Desemnarea învingătorilor și condiţii de premiere

Învingătorii competiţiilor se determină după numărul maxim de puncte acumulate. În caz de egalitate – se calculează coeficienţii Buhgolz(-1), Bergher, progresiv,rezultatul întîlnirii personale, numărul de victorii. În caz de egalitate a tuturor criteriilor se organizează meci-turneu suplimentar între pretendenţi. Primii trei învingători din fiecare categorie  de vârstă  se decorează cu diplome şi  premii băneşti.

          6.Condiţii financiare

           Cheltuielile ce ţin de organizarea competiţiilor, arbitrare şi premierea învingătorilor, le suportă Federația de șah și Ministerul Tineretului şi Sportului.

          Cheltuielile de delegare a participanţilor (masă, cazare, drum etc.)  le suportă organizaţiile care deleghează sportivii.

           7.Organizarea și arbitrarea competițiilor

Campionatul este organizat de Federaţia de Şah cu suportul Ministerului Tineretului şi Sportului. Desfăşurarea nemijlocită a competiţiilor revine Colegiului principal de arbitri.

            Prezentul Regulament servește ca invitație la Campionat.

 

 

Related posts

4 Thoughts to “Campionatul Republicii Moldova la Șah între Juniori și Tineret 2015Campionatul Republicii Moldova la Șah între Juniori și Tineret 2015

 1. Alexandru

  Buna, eu sunt din raionul Causeni si la noi in raion nu sau facut turnee raionale. Pot eu sa particip la acest turneu?

  1. admin

   Adresați întrebarea la adresa electronică a Federației sahmoldova@mail.ru.
   Depinde de vîrstă, categoria sportivă etc.

 2. anonim

  Turneul va fi foarte interesant.

  1. admin

   De acord, Leon.

Leave a Comment