Lotul naţional masculin la şah pentru a doua oară s-a clasat în TOP 20 la Olimpiada Mondială la şah între seniori, desfăşurată recent în TurciaПресс-релиз

Pe data de 13 septembrie curent, în incinta Clubului Republican de şah şi Joc de Dame a avut loc şedinţa Prezidiului Federaţiei naţionale de şah. Din componenţa Prezidiului fac parte cei mai vestiţi şahişti, antrenori şi amatori din republica, în total 13 persoane.

În cadrul şedinţei au fost analizate rezultatele participării loturilor naţionale la şah în cadrul Olimpiadei Mondiale la şah. În opinia căpitanului şi liderului echipei masculine, marelui maestru internaţional Viorel Bologan, echipa a jucat foarte bine. În clasamentul final au fost depăşite ţări şahistice foarte puternice. Datorită unei atmosfere interne pozitive toţi jucătorii, inclusiv şi cel de rezervă, au demonstrat  un nivel înalt de joc, o pregătire temeinică. Maestrul a mai adăugat, că cel mai bun punctaj din echipă revine marelui maestru, Dumitru Svetushkin, care a acumulat 8,5 puncte din 11 partide şi astfel a ocupat locul 10 în clasamentul pe tabla a treia.

Preşedintele Federaţiei, Igor Dodon, a subliniat faptul, că această performanţă a lotului naţional masculin merită cea mai înaltă apreciere. Totodată, Dodon a dat asigurări că Federaţia va găsi posibilitatea şi modalitatea de a premia sportivii pentru acest rezultat remarcabil.

În altă ordine de idei, pentru învinuirea nefondată a Preşedintelui Federaţiei de şah a Republicii Moldova, pentru declaraţii, care aduc un prejudiciu de imagine şi denaturează starea reală a lucrurilor din cadrul Federaţiei naţionale de şah, pentru dezinformarea presei, maestru internaţional la şah, Anatol Băţ, a fost discalificat pe un termen de 3 ani. Această decizie a fost aprobată de 11 din 12 membrii prezenţi la şedinţa Federaţiei după ce s-a ascultat concluzia din procesul-verbal a Comisiei de Etică şi Disciplină a Federaţiei naţionale de şah.

De remarcat că la Olimpiada Mondială între seniori, care s-a desfăşurat în luna septembrie în Turcia, au participat 152 de ţări, aproape 800 de jucători, dintre care mai mult de 200 de mari maeştri! Echipa Moldovei a reuşit să depăşească aşa ţări şahiste puternice ca Bulgaria, Franţa, India, Slovenia, Croaţia, Israel, Republica Cehă, Grecia.

 

Related posts

3 Thoughts to “Lotul naţional masculin la şah pentru a doua oară s-a clasat în TOP 20 la Olimpiada Mondială la şah între seniori, desfăşurată recent în TurciaПресс-релиз

 1. petru gulica

  Cele mai sincere felicitari membrilor echipelor de sah pentru rezultatele f. bune la olimpiada din Turcia.

 2. Victor Dolganiuc

  Pai cum Anatolie Bat a fost descalificat ca el joaca in memorialul V.Racu? http://chess-results.com/tnr72351.aspx?art=1&rd=7&lan=11

  1. admin

   Este vorba despre turneele oficiale ale federatiei (campionatul Moldovei…etc), la restul turneelor (adica comerciale) poate lua parte.

Leave a Comment