Etapa finală a Turneului Naţional la șah „Turnul alb” 2017Etapa finală a Turneului Naţional la șah „Turnul alb” 2017

Echipa LT „D.Cantemir” din mun. Bălți – cîștigătoarea turneului!

Federaţia de Şah din Moldova a desfășurat la Chișinău în perioada 17-20 aprilie 2017 Finala Turneului Naţional de Şah între echipe şcolare „Turnul Alb”. Selectarea participanţilor la finala Tuneului a avut loc în cadrul competiţiilor zonale, la care au participat peste 200 de echipe și au fost desemnate cele mai puternice. La competiţiile finale au participat cele mai bune nouă echipe şcolare din Republica Moldova: două echipe din Chişinău, două echipe din Tiraspol, şahişti din Bălţi, Comrat, Făleşti, Ungheni și  Jora de Sus (raionul Orhei).  
       În finala Turneului , echipa  școlii medii nr.9  din  orașul Tiraspol a acumulat 18 puncte și s-a clasat pe locul 3 cucerind medaliile de bronz, echipa gimnaziului umanist-matematic din Tiraspol a acumulat 21 puncte și s-a clasat pe locul 2 cucerind medaliile de argint. Echipa  liceului „D.Cantemir”   din orașul Bălți a acumulat 22 puncte și s-a clasat pe locul 1, cucerind medaliile de aur. Anume această echipă va reprezenta Moldova la Turneul Internațional de Şah „Turnul Alb”, care va avea loc în perioada 1-9 iunie la Soci.
       „Turnul Alb” este un turneu de şah pentru echipele instituţiilor de învăţămînt general, la început, unional (în perioada URSS), naţional (începînd cu 2004, în cadrul Federaţiei Ruse), iar din 2014 avînd statut de competiţie internaţională.Este organizat anual, din anul 1969. Scopurile principale prevăd popularizarea şahului în rîndul elevilor, depistarea tinerilor şahişti dotaţi şi creşterea calificării sportive a acestora.
        In 2014 la Tromse (Norvegia) președintele Federatiei de Sah din Moldova Igor Dodon a semnat cu presedintele Federatiei de Sah din Federatia Rusă un acord de colaborare. Începînd cu anul 2015, Turneul Naţional de Şah „Turnul Alb” este organizat de Federația de Șah și în Moldova.
                     Valeriu Coadă, Secretar general al Federației de Șah din Moldova  

REZULTATE

Competiția va avea  loc în perioada 17-20 aprilie 2017 în conformitate cu Regulile FIDE, conform Regulamentului etapei finale a Turneului Naţional la șah ”Turnul alb” între echipe şcolare, cu controlul de timp  cîte 60 min. + 10 sec. la fiecare mutare.

Locul desfăşurării – Clubul de șah şi joc  de dame   (mun. Chișinău, str. Şciusev, 111).  Telefon: 022 – 23 76 72,  www.sahmoldova.md

Pentru participare solicităm delegarea echipelor calificate în finală.  Componența echipei – 4 sportivi  (3 băieți + 1 fată) + 1 antrenor.

        Şedinţa tehnică şi tragerea la sorţi vor avea loc în Clubul de șah la orele 14.00  în data de 17 aprilie 2017.

 Deschiderea concursului  17.04 – orele 14.45.          Runda I – 17.04 orele 15.00.

Închiderea concursului și premierea învingătorilor  20.04.2017 – 16.30.

        În finala Turneului Naţional la șah între echipe şcolare “Turnul alb” s-au calificat 10 echipe :

       1.Liceul „Spiru Haret”, or.Chișinău

       2.Liceul „N.Gogol”, or.Chișinău

       3.Școala medie nr.9 , or. Tiraspol

       4. Gimnaziul umanitar-matematic, or. Tiraspol

       5. Liceul „Dmitrii Mavrodi” or.Comrat

       6. Liceul „A.Pușchin” or. Basarabeasca

       7.  Liceul „D.Cantemir”   m. Bălţi

       8. Liceul „M.Eminescu”   or. Făleşti     

       9.  Liceul „Gh. Asachi”, Ungheni   

      10. Gimnaziul „Jora de Sus” r-l Orhei

          Ofertele pentru participare la etapa finală urmează a fi expediate pe adresa electronică sahmoldova@mail.ru sau prin fax: (022) 23-76-72  pînă la 14 aprilie 2017.

Cheltuielile referitor la organizarea, desfășurarea turneului și premierea învingătorilor, precum şi alimentarea și cazarea membrilor echipelor nerezidente participante la etapa finală a competițiilor le suportă Federația de Şah a Republicii Moldova.

Cheltuielile ce țin de transportul echipelor participante sunt suportate de organizațiile care deleghează sportivii.

REGULAMENT

Related posts

Leave a Comment