Federaţia de Şah din Moldova a premiat învingătorii Turneului Naţional de Şah între echipe „Familia șahistă” 2017


     Deviza Federației Internaționale de Șah (FIDE) este „Suntem o familie”         („Gens una sumus”.  Pentru prima dată Federaţia de Şah din Moldova a desfășurat la Chișinău în data de  13 mai 2017 Turneul Naţional de Şah între echipe „Familia șahistă”, dedicat Zilei Internaţionale a Familiei, marcată în fiecare an la 15 mai.  La competiţie au participat 32 de echipe din Chişinău, Bălţi, Făleşti, Ștefan Vodă și  Secăreni (raionul Hîncești).   Au fost admise echipe formate din 2 membri ai unei familii. La tabla 1 a jucat căpitanul echipei (a.n. 2005 ori mai mic), iar la tabla 2-a indiferent de vîrstă. Ritmul de joc – 10 min  la partidă.

REZULTATE

       S-au desfășurat 7 runde conform sistemului elvețian. Echipa familiei Iastremschi din Bălți a învins în toate rundele și s-a clasat pe locul 1, cucerind cupa de aur. Pe locul 2 s-a clasat altă echipă din Bălți, cea a familiei Carasiov, care a învins în 4 runde și a acumulat 10 puncte. Căpitanul echipei Artiom Carasiov va evolua la Turneul Internațional de Şah „Turnul Alb”, care va avea loc în perioada 1-9 iunie la Soci.

       Echipa familiei Cebotari din Făleşti a acumulat 9 puncte și s-a clasat pe locul 3, cucerind cupa de bronz.  Căpitanul echipei Stas Cebotari este  campion mondial la șah-blitz între elevi pînă la 11 ani.   

       Desfășurarea unor asemenea turnee contribuie la popularizarea şahului în rîndul tinerilor şahişti. S-a propus, ca la ediția din anul viitor să fie admise echipele cîștigătoare a competiţiilor raionale și orășenești între echipele familiilor șahiste.

Valeriu Coadă, Secretar general al Federației de Șah din Moldova


Related posts

Leave a Comment