Finala Turneului Național de șah “Turnul alb” 2018Finala Turneului Național de șah “Turnul alb” 2018

REZULTATE

* * * * * * * * * * * * * * *

Federaţia de Şah din Moldova a premiat  învingătorii Turneului Naţional de Şah „Turnul Alb”

Federaţia de Şah din Moldova a desfășurat la Chișinău în perioada 10-14 aprilie 2018 Finala Turneului Naţional de Şah între echipe şcolare „Turnul Alb”. Selectarea participanţilor la finala Tuneului a avut loc în cadrul competiţiilor zonale, la care au participat peste 200 de echipe și au fost desemnate cele mai puternice. La competiţiile finale s-au calificat cele mai bune zece echipe şcolare din ţară.

În finala Turneului , echipa  liceului „N.Gogol” din or.Chișinău a acumulat 15 puncte și s-a clasat pe locul 3 cucerind medaliile de bronz, echipa liceului „Mihai Viteazul” din or.Chișinău a acumulat 17,5 puncte și s-a clasat pe locul 2, cucerind medaliile de argint. Echipa  liceului „D.Cantemir”   din orașul Bălți a acumulat 19,5 puncte și s-a clasat al doilea an pe locul 1, cucerind medaliile de aur. Anume această echipă va reprezenta din nou Moldova la Turneul Internațional de Şah „Turnul Alb”, care va avea loc în perioada 1-9 iunie la Soci. O bună pregătire au demonstrat şi tinerii şahişti din oraşele Tirapol, Făleşti, Comrat  şi cei din satul Jora de Sus, r-l Orhei.

„Turnul Alb” este un turneu de şah pentru echipele instituţiilor de învăţămînt general, la început, unional (în perioada URSS), naţional (începînd cu 2004, în cadrul Federaţiei Ruse), iar din 2014 avînd statut de competiţie internaţională. Este organizat anual, din anul 1969. Scopurile principale prevăd popularizarea şahului în rîndul elevilor, depistarea tinerilor şahişti dotaţi şi creşterea calificării sportive a acestora.

In 2014 la Tromse (Norvegia) președintele Federatiei de Sah din Moldova Igor Dodon a semnat cu presedintele Federatiei de Sah din Federatia Rusă un acord de colaborare. Începînd cu anul 2015, Turneul Naţional de Şah „Turnul Alb” este organizat de Federația de Șah și în Moldova.

Valeriu Coadă, Secretar general al Federației de Șah din Moldova

* * * * * * * * * * * * * * *

Federaţia de Șah a Republicii Moldova în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării  desfășoară în perioada 10-14 aprilie 2018 Finala Turneului Național de șah „Turnul alb”. Competiția va avea  loc  în conformitate cu Regulile FIDE, conform Regulamentului etapei finale a Turneului Naţional la șah ”Turnul alb” între echipe şcolare, cu controlul de timp  cîte 40 min. + 30 sec. la fiecare mutare.

Locul desfăşurării – Clubul de șah şi joc  de dame   (mun. Chișinău, str. Şciusev, 111).  Telefon: 022 – 23 76 72,  www.sahmoldova.md.

          Şedinţa tehnică şi tragerea la sorţi vor avea loc în Clubul de șah la orele 14.00  în data de 10 aprilie 2018.  Deschiderea concursului  10.04 – orele 14.45.           Runda I – 10.04 orele 15.00.

Premierea învingătorilor  14.04.2018 – orele 16.00.

În finala Turneului Naţional la șah între echipe şcolare „Turnul alb” s-au calificat 10 echipe :

1.Liceul „Mihai Viteazul”, or.Chișinău

2.Liceul „N.Gogol”, or.Chișinău

3. Gimnaziul nr.2, or. Bender

4. Gimnaziul umanitar-matematic, or. Tiraspol

5. Liceul „Dmitrii Mavrodi” or.Comrat

6. Liceul „M.Eminescu”   or. Cantemir

7.  Liceul „D.Cantemir”   m. Bălţi

8. Liceul „M.Eminescu”   or. Făleşti

9.  Liceul „Gh. Asachi”, Ungheni

10. Gimnaziul „Jora de Sus” r-l Orhei

Ofertele pentru participare la etapa finală urmează a fi expediate la adresa electronică  sahmoldova@mail.ru  pînă la 06 aprilie 2018.

          Cheltuielile referitor la organizarea, desfășurarea turneului și premierea învingătorilor, precum şi alimentarea și cazarea membrilor echipelor nerezidente participante la etapa finală a competițiilor le suportă Federația de Şah a Republicii Moldova.

Cheltuielile ce țin de transportul echipelor participante sunt suportate de organizațiile care deleghează sportivii.

Related posts

Leave a Comment