Finala Turneului Național de șah „Turnul alb” 2019

   REZULTATE  

 

Federaţia de Şah din Moldova a desfășurat la Chișinău în perioada 30 aprilie – 4 mai 2019 Finala Turneului Naţional de Şah între echipe şcolare „Turnul Alb”. Peste 200 de echipe au participat în cadrul competiţiilor locale şi zonale în cadrul cărora au fost selectate cele mai puternice pentru a participa la finala Tuneului.

În finala Turneului echipa liceului „N.Gogol” din or.Chișinău şi echipa liceului „Mihai Viteazul” din or.Chișinău au acumulat cite 16,5 puncte și s-au clasat pe locurile 2 şi 3. Echipa liceului „D.Cantemir” din orașul Bălți a acumulat 18 puncte și s-a clasat al treilea an consecutive pe locul 1 cucerind medaliile de aur. Anume această echipă va reprezenta din nou Moldova la Turneul Internațional de Şah „Turnul Alb”, care va avea loc în perioada 1-9 iunie la Soci. O bună pregătire au demonstrat şi tinerii şahişti din oraşele Tirapol, Ungheni, Făleşti şi Comrat.

„Turnul Alb” este un turneu de şah pentru echipele instituţiilor de învăţămînt general, la început, unional (în perioada URSS), naţional (începînd cu 2004, în cadrul Federaţiei Ruse), iar din 2014 avînd statut de competiţie internaţională. Este organizat anual, din anul 1969. Scopurile principale prevăd popularizarea şahului în rîndul elevilor, depistarea tinerilor şahişti dotaţi şi creşterea calificării sportive a acestora.

In 2014 la Tromse (Norvegia) președintele Federatiei de Sah din Moldova Igor Dodon a semnat cu presedintele Federatiei de Sah din Federatia Rusă un acord de colaborare. Începînd cu anul 2015, Turneul Naţional de Şah „Turnul Alb” este organizat de Federația de Șah și în Moldova.


Federaţia de Șah a Republicii Moldova în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării  desfășoară în perioada 30 aprilie – 4 mai 2019 Finala Turneului Național de șah „Turnul alb”. Competiția va avea  loc  în conformitate cu Regulile FIDE, conform Regulamentului etapei finale a Turneului Naţional la șah ”Turnul alb” între echipe şcolare, cu controlul de timp  cîte 40 min. + 30 sec. la fiecare mutare.

Locul desfăşurării – Clubul de șah şi joc  de dame   (mun. Chișinău, str. Şciusev, 111).  Telefon: 022 – 23 76 72,

Pentru participare solicităm delegarea echipei liceului calificat în finală.

Componența echipei – 4 sportivi  (3 băieți + 1 fată) + 1 antrenor.

        Şedinţa tehnică şi tragerea la sorţi vor avea loc în Clubul de șah la ora 14.00  în data de 30 aprilie 2019.  Deschiderea concursului  30.04 – ora 14.45.           Runda I – 30.04 ora 15.00.

Premierea învingătorilor  04.05.2019 – ora 16.00.

În finala Turneului Naţional la șah între echipe şcolare „Turnul alb” s-au calificat 9 echipe :

1.Liceul „Mihai Viteazul”, or.Chișinău

  1. Liceul „N.Gogol”, or.Chișinău
  2. Gimnaziul nr.1, or. Bender
  3. Gimnaziul umanitar-matematic, or. Tiraspol
  4. Liceul „D.Cantemir”   m. Bălţi
  5. Liceul „M.Eminescu”   or.Comrat
  6.  Gimnaziul „Jora de Sus” r-l Orhei
  7. Liceul „M.Eminescu”   or. Făleşti
  8. Liceul „Gh. Asachi”, Ungheni

Ofertele pentru participare la etapa finală urmează a fi expediate la adresa electronică   sahmoldova@mail.ru   pînă la 25 aprilie 2019.

          Cheltuielile referitor la organizarea, desfășurarea turneului și premierea învingătorilor, precum şi alimentarea și cazarea membrilor echipelor nerezidente participante la etapa finală a competițiilor le suportă Federația de Şah a Republicii Moldova.

Cheltuielile ce țin de transportul echipelor participante sunt suportate de organizațiile care deleghează sportivii.

Regulament

Related posts

Leave a Comment