Interviu cu Campionul Moldovei la Șah Iulian Baltag


Vadim Chircu

Interviu cu Campionul Moldovei la Șah Iulian Baltag                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

 – Profitînd de ocazie te felicit cu cucerirea titlului de campion al Moldovei! Este prima data cînd obții acest titlu. Cum te simți în această postura?

– Mersi mult, bine am fost plăcut surprins dar nu pot să spun că sunt fericit… Este mai mult un fel de responsabilitate pe care eu o simt. Din acest motiv voi lucra mai serios asupra șahului în viitor.

 – Cum ţi s-a părut atmosfera campionatului, care este diferenţa dintre campionatul din anul acesta și campionatele din anii precedenți?

– Ultimii ani nu am participat în Campionatul Moldovei pentru ca îmi făceam studiile in Cipru. Anul trecut însa am dorit foarte mult sa joc,dar examenele au coincis exact cu campionatul și iarăși nu am putut participa. Mi-a plăcut organizarea de anul ăsta, se observa o anumită activitate mai întensă din partea federației și a sponsorilor comparativ cu anii trecuți.

– Cum îți par schimbările care se produc ultimul timp în șahul moldovenesc?

–  Deci este evident ca toate aceste schimbari duc la popularizarea sahului, 2 academii noi, mai multe turnee, mai mulți copii interesati în sah… Eu cred ca șahul in Moldova va continua să prospere în următorii ani.

– Ce crezi despre activitatea federației de șah după schimbările din septembrie anul precedent?

– Trebuie sa recunosc ca federația se dezvolta, sunt multe schimbări înspre bine. Mai multe turnee se organizeaza decît în anii precedenti, șahul devine din ce in ce mai popular.

 – În cîte campionate a Moldovei ai participat pîna acum?

– Am participat de 3 ori, am reușit să iau locul 4 în campionatul Moldovei. Pe atunci aveam 17 ani. Alt campionat din 2003 am jucat destul de slab, evident eram înca foarte tînar și nu prea aveam experiență de joc. Acuma însa socot ca joc ceva mai matur, mai solid.

– Dupa ce sistem, crezi că ar fi cel mai bine de organizat Campionatul Moldovei?

Consider ca ar trebui un sistem ceva diferit și ar trebui de atras și cei mai buni jucători din Moldova, am în vedere desigur de primii 3 în lista elo. Asta ar fi posibil doar dacă ar fi premii foarte bune, condiții excelente de joc, pentru ca toți jucătorii să fie foarte motivați. In plus s-ar putea de organizat turneul intr-un hotel de exemplu în sistem de 6 jucatori în 2 cercuri. Dar pentru asta evident este nevoie de foarte mult efort din partea federatiei, totuși sper ca vreodata o să ajungem și la așa gen de organizare.

 – Care partidă a fost cea mai grea pentru tine și de ce?

– Bine am avut mai multe partide grele, cea mai grea însa a fost probabil cu Vedmediuc Sergei…    Am obținut o poziție nu prea buna din deschidere pentru ca el cunoștea foarte bine pozitia, mai mult de atît, sunt sigur că era pregătire de acasa. Și a fost un meci foarte greu pentru mine, dar după toate complicațiile s-a terminat la egalitate.

 – Pe cine din concurenți îl considerai la începutul campionatului cel mai de temut adversar?

– Bine eu nu am frica asta față de parteneri, nu conteaza cu cine joc. Probabil atunci cînd joc cu adversari foarte puternici mă emotionez ceva din cauza ca vreau sa arăt un joc calitativ și nu mereu se primește… Dar daca vorbim de forța de joc, Vedmediuc și Hamițevici au avut ceva șanse mai mari la titlu din cauză ca ei presteaza un joc foarte bun în ultimul timp plus joacă multe turnee internaționale. Deci pe ei îi consideram favoriți la titlu.

 – Cînd (după ce partidă) ai simțit ca poți cîștiga acest campionat?

– Atunci cînd jucam ultima partidă eram la punctaj egal cu Hamițevici (cîte 7.5 puncte) și eu jucam cu albul împotriva lui Gostev, iar Hamițevici juca cu negru contra lui Postolache. Deci eu mă gîndeam la așa scenariu…eu trebuie să fac tot posibilul să cîștig, și Hamițevici la fel ar trebui să cîștige și vom vedea la cine e mai mare coeficientul. Insa Hamițevici a jucat foarte prost ultima rundă și a pierdut. Poziția mea era foarte bună, însa în momentul în care el a cedat deja se apropia de remiză și eu puteam să continuu să sper la un cîștig însa am propus remiza pentru că jumate de punct era de ajuns. Astfel chiar în ultima rundă s-a decis totul, pe parcursul turneului nu era deloc clar cine va fi campion.

 – Ce(sau cine) te-a ajutat cel mai mult să devii Campion?

– Bine am lucrat singur mai mult, cîteodată eram ajutat cu sfaturi de bunul meu prieten și coleg Ruslan Soltanici. Chiar dacă îmi era și concurent, m-a motivat pe parcursul turneului. Pentru acest fapt țin să-i mulțumesc.

 – În faza de pregătire și în timpul turneului ai lucrat cu cineva?  

– Atît înainte de turneu, cît și în timpul turneului am lucrat singur.

 – Cine a fost primul tău antrenor?

– Primul meu antrenor a fost Ilya Figler, era un antrenor foarte bun dar lecțiile erau în limba rusă și eu pe atunci nu prea întelegeam rusa. Dar eram foarte atent la lecții și prindeam cîte ceva.

 – Cu care antrenori ai mai lucrat?

– Deci pe parcursul anilor am lucrat cu mai mulți antrenori: Ilya Figler, Valeriu Enache, Boris Nevednicii… Ultimul însa a avut contribuția cea mai mare la formarea mea ca jucător… Deci foarte mult am învățat dela D-nul Nevedniciiși chiar și acum mai joc unele deschideri pe care el mi lea arătat. Îi mulțumesc foarte mult pentru tot ce a făcut pentru mine.

– De cîți ani joci șah?

– Joc șah de la vîrsta de 6 ani, deja la 7 ani am început să iau ore de șah și să joc in turnee.

 – Cunoaștem că o perioada ai fost la studii în Cipru, povestește-ne mai multe despre asta…

– Cipru este o țară foarte frumoasă, înzestrată cu de toate însa din păcate șahul acolo nu este deloc dezvoltat. Am devenit campionul Ciprului 2 ani consecutiv (2006, 2007), după asta insa nu am mai participat pentru că am pierdut interesul. Și mă concentram mai mult la studii. Ultimii ani am jucat șah mai mult în partea turcească a Ciprului pentru că acolo șahul este mai dezvoltat. Am locuit în mai multe orașe pentru că este o insulă foarte frumoasă, respectiv îmi plăcea des să îmi schimb locul de trai. Am studiat la facultatea de business hotelier. In perioada cît am fost acolo, am jucat mai multe turnee în Cipru și în Turcia(liga cipriota,liga turceasca.universiada etc.).

 – După întoarcerea în țară în ce domeniu planifici să activezi?

 – Deci am revenit în țară deoarece vreau o perioada de timp să mă ocup serios cu șahul. Dupa, planific să merg la un masterat in Europa.

 – Care sunt planurile tale pentru viitor, în ce turnee urmează să joci?

– In martie probabil voi participala Campionatul Europeanîntre Bărbați, mai apoi voi juca un turneu închis care va avea loc în Kiev, iar în mai-iunie-iulie planific să joc turnee open in Bulgaria și Grecia, în iulie voi juka în liga turceasca.

 – Spune, de ce oamenii joacă șah?

– Pentru cineva șahul este un moment de sportivitate, de socializare, de diversiune de la stresul zilnic. Este un joc foarte interesant care in primul rînd te educa într-un fel. Adica te face mai disciplinat, mai obiectiv. Cred că oamenii joaca șah din simplul motiv pentru că primesc plăcere atunci cand joacă șah.

 – Ce este totuși șahul actual – sport, știință, artă sau poate altceva?

– Pentru unii șahul reprezintă sportul minții, pentru alții o simpla pasiune. Totuți cred că este o știință, una foarte complicată și cu cît mai mult te aprofundezi în ea cu atît mai mult întelegi că nu cunoști nimic 😀

 – Ce înseamnă pentru tine şahul?

– Pentru mine șahul e atît pasiune cît și știinta, este un hobby de care sunt pasionat din copilarie și care acum s-a transformat în ceva mai imens, ceva fără de care viața ar părea goala…

 – Ce te motivează să joci șah?

– Pur simplu îmi place, sunt fascinat de joc. Nu pot sa zic ca este vreun factor care ma motiveaza…

– Iulian îţi mulţumesc, mari succese în continuare!


Related posts

Leave a Comment