IVAN SCHIȚCO – CEL MAI TÂNĂR MARE MAESTRU DIN MOLDOVA!

FEDERAȚIA INTERNAȚIONALĂ DE ȘAH (FIDE) I-A ACORDAT TÂNĂRULUI ȘAHIST DE NOUĂSPREZECE ANI IVAN SCHIȚCO TITLUL DE MARE MAESTRU LA ȘAH.
 
FEDERAȚIA DE ȘAH A REPUBLICII MOLDOVA ADUCE CELE MAI CĂLDUROASE FELICITĂRI LUI IVAN SCHIȚCO ȘI TUTUROR ANTRENORILOR, CARE L-AU ÎNDRUMAT PE TREPTELE ȘAHULUI, DAR ȘI AMATORILOR JOCULUI MINȚII, CARE L-AU SUSȚINUT DIN TRIBUNE.
Ivan Schițco este multiplu campion al Moldovei la șah între tineret și în categoria sa de vârstă, căștigător și premiant al turneelor internaționale.
Primii pași în șah i-a ajutat să-i facă antrenoarea Lidia Coadă. Ivan se antrenează la Școala sportivă specializată nr.7 de șah de la cinci ani, reușind la numai 7 ani să devenă cel mai tânăr șahist din Moldova cu categoria întâia.
Apoi și-a perfecționat măestria sub îndrumarea antrenorului Valeriu Coadă, devenind campion național în categoria sa de vârstă la 8 ani. În 2011 debutează cu succes pe arena internațională la campionatul Europei din Albena (Bulgaria), fiind foarte aproape de a cuceri o medalie.
Obține bronzul în 2012 la Campionatul Mondial între elevi de la Iași. Urmează multă muncă, multe antrenamente, cantonamente, competiții, medalii, titluri…
În noiembrie 2017 s-a clasat pe primul loc la Turneul Internațional Cupa Botvinnic în or. Moscova (Rusia), unde au participat cei mai puternici juniori din 11 țări, inclusiv 8 șahiști cu titluri internaționale.
În 2018 a obținut medalia de aur la campionatul Moldovei la șah rapid, devenind la 15 ani cel mai tânăr campion al ţării la şah între seniori în istoria Campionatelor naţionale.
A îndeplinit a doua normă de maestru internațional cu o performanță ELO 2488 la tabla întâia la Olimpiada Mondială de juniori din Konya, Turcia, decembrie 2018.
S-a antrenat cu maestrul internațional Boris Itchis și a frecventat cu regularitate sesiunile Centrului de Performanță al Federației de Șah sub îndrumarea distinsului antrenor Marelui Maestru Dmitrii Svetușchin.
În 2019, la 16 ani, discipolul Școlii Sportive Specializate de șah nr.7 din Chișinău Ivan Schițco a devenit cel mai tânăr maestru internațional din istoria Moldovei.
Două medalii de aur (la șah clasic și la șah blitz) a obținut Ivan la Campionatul European Școlar la șah, 31 mai -8 iunie 2019, Mamaia, România, la care au participat peste 300 de tineri șahiști din peste 20 de țări.
La Olimpiada Mondială de șah din acest an din India echipa națională a Republicii Moldova la șah a obținut un rezultat istoric, a acumulat 17 puncte (șapte victorii și trei remize) și a împărțit locurile 4-6 cu India și SUA, clasându-se pe locul șase din 188 de țări participante. Este cel mai bun rezultat din istoria participării Moldovei la Olimpiadele mondiale (anterior cel mai bun a fost locul 18 în 2006).
Echipa Moldovei a învins cu 2,5 la 1,5 echipa Angliei în ultima rundă a Olimpiadei Mondiale de Șah. Un rol deosebit a avut Ivan Schițco , care a jucat remiză cu vestitul șahist Michael Adams (ELO 2696).
În runda a zecea a Olimpiadei echipa masculină a Moldovei a învins cu 2,5 la 1,5 echipa Norvegiei condusă de campionul mondial Magnus Carlsen.
Ivan Schițco a făcut remiză cu campionul lumii Magnus Carlsen (ELO 2864).
În runda a opta au jucat remiză cu echipa Italiei condusă de MMI Daniel Vocaturo, iar în runda a noua au învins echipa României condusă de MMI Constantin Lupulescu.
În runda a 7-a echipa băieților a reușit să învingă puternica echipă a Georgiei condusă de MMI Baadur Jobava.
Ivan a îndeplinit în cadrul Olimpiadei a patra normă de mare maestru și ratingul international ELO 2509, depășind ratingul necesar pentru acordarea titlului.
MULT SUCCES ÎN CONTINUARE !

Related posts

Leave a Comment