O nouă filială a Academiei de Sah Bologan la Taraclia | 2022

Taraclia

În ultimii ani mișcarea șahistă din raioanele de sud a Republicii Moldova cunoaște un adevărat proces de renaștere a tradițiilor. Datorită entuziaștilor șahului din Comrat, Cahul, Taraclia, Basarabeasca, Vulcănești tot mai mulți copii au posibilitatea de a practica sportul minții, se organizează cu regularitate competiții de șah pentru copii și pentru maturi. E necesar de menționat atât eforturile Federației de Șah din Republica Moldova și a Academiei de Sah  Bologan, dar și munca de zi cu zi a antrenorilor și organizatorilor Andrei Ceșmedji, Nicolai Tatarlî, Tudor Pascal, Nicolai Filin, Alexandr Gribinenco, Tudor Arnaut, Nicolai Cebanov ș.a.

O nouă  filială a Academiei de Sah  Bologan a fost deschisă în Casa de cultură din orașul Taraclia.  Aceasta este a doua filială în raionul Taraclia. Încă în 2010 în satul Valea Perjei a fost deschisă prima filială în acest raion bogat în tradiții șahistice și oameni harnici. Filiala funcționează cu mare succes sub conducerea profesoarei Anastas Veronica. La festivitatea de deschidere au fost prezenți reprezentanții administrației raionale, secretarul general al Federației de Șah din Moldova Valeriu Coadă, maeștrii internaționali Anatolii Zaiarnâi, Sergiu Bargan, președintele Asociației șahiștilor “CAISA” din Taraclia Nicolai Tatarlî și reprezentanții filialelor din sudul țării.

Cu ocazia deschiderii filialei s-a desfășurat Seminarul metodic pentru antrenorii și profesorii de șah din raioanele Taraclia, Comrat, Cahul, Ceadâr-Lunga, Vulcănești și Basarabeasca. Oaspeții din Chișinău au informat audiența despre  experiența antrenorilor din capitală, dar și metodele moderne de antrenament și propagare a șahului între copii. Participanții la seminar au comunicat despre succesele și problemele care necesită rezolvare. A fost propusă organizarea unor seminare în fiecare centru raional.

A fost organizat un turneu de șah. Cei mai buni tineri șahiști au fost premiați cu literatură de șah din partea Președintelui Academiei de Sah, Marele Maestrul Internațional la sah, doctor în științe pedagogice Victor Bologan.

 

Related posts

Leave a Comment