Olimpiada Mondială la Șah – Baku 2016 – a început!Olimpiada Mondială la Șah – Baku 2016 – a început!

SECTIUNEA OPEN

****************************

SECTIUNEA WOMAN

*****************************

Runda 11

**************************************************

Runda 10

**************************************************

Runda 9

     Echipa masculină a Republicii Moldova se află la moment pe locul 12 din cele 180 de echipe la Olimpiada Mondială de Șah din orașul Bacu. Selecționata masculină în runda a noua în confruntarea cu echipa din Serbia a cîștigat a treia zi la rînd, de data aceasta cu scorul de 3 la 1. Marii maeștri Viorel Bologan și Viorel Iordăchescu au jucat remiză, iar marele maestru Dmitrii Svetușkin și maestrul Vladimir Hamițevici au cîștigat. Clasamentul e condus de echipele din SUA și Ucraina.
Selecționata feminină a cedat echipei din Letonia. Maestra Paula-Alexandra Gîtu a obținut remiză. Favoritele turneului feminin sunt echipele Chinei și Poloniei.
În runda a zecea selecționata masculină se va întîlni cu echipa din Italia, iar selecționata feminină va juca cu șahistele din Egipt.

**************************************************

Runda 8

     Victorie dublă a echipelor naționale a Republicii Moldova în runda a opta a Olimpiadei Mondiale de Șah din orașul Bacu. Selecționata masculină în confruntarea cu echipa din Paraguai a cîștigat iarăși, ca și ieri, cu scorul de 3,5 la 0,5. Aceasta a fost a cincia victorie a șahiștilor noștri. Echipa noastră se află la moment pe locul 22 din cele 180 de echipe. Clasamentul e condus de echipele din SUA, India și Ucraina.

Selecționata feminină a cîștigat  cu scorul categoric de 4 la 0 echipa din Albania. După 8 runde disputate, echipa feminină  se poziționează pe locul 33 din 140 de națiuni participante cu 5 victorii. Favoritele turneului feminin sunt echipele Chinei și SUA.Turneele la ambele secțiuni se desfășoară în conformitate cu sistemul elvețian compus din 11 runde.

Marele maestru Viorel Bologan a jucat remiză, iar marii maeștri Viorel Iordăchescu, Dmitrii Svetușkin, Elena Pîrțac și maeștrii Serghei Vedmediuc, Diana Baciu, Olga Hîncu și Paula-AlexandraGîtu au cîștigat de la adversarii săi.

În runda a noua selecționata masculină se va întîlni cu echipa din Serbia, iar selecționata feminină va juca cu șahistele din Letonia.

**************************************************

Runda 7

     O victorie zdrobitoare cu scorul de 3,5 la 0,5 a obținut în runda a șaptea a Olimpiadei Mondiale de Șah selecționata masculină a Moldovei în confruntarea cu echipa din Emiratele Arabe Unite. Aceasta a fost a patra victorie a șahiștilor noștri. Echipa noastră se află la moment pe locul 29 din cele 180 de echipe. Înaintea rundei șahiștii au fost încurajați de ambasadorul Republicii Moldova în Azerbaigean dl Gheorghe Leucă.Selecționata feminină a cedat  cu scorul de 1 la 3 echipei din Bulgaria .

         Marii maeștri Viorel Bologan, Elena Pîrțac și maestra Olga Hîncu au jucat remiză, iar marele maestru Viorel Iordăchescu și maeștrii Vladimir Hamițevici și Serghei Vedmediuc au cîștigat de la adversarii săi.    

         În runda a șaptea selecționata masculină se va întîlni cu echipa din Paraguai, iar selecționata feminină va juca cu șahistele din Albania.

**************************************************

Runda 6

     O victorie convingătoare cu scorul de 3 la 1 a obținut în runda a șasea a Olimpiadei Mondiale de Șah selecționata feminină a Moldovei în confruntarea cu echipa  Lituaniei. Aceasta a fost a patra victorie a șahistelor noastre. Selecționata masculină a cedat la limită cu scorul de 1,5 la 2,5 echipei șahiștilor din Iran .

         Marea maestră Elena Pîrțac și maestrele Diana Baciu și Olga Hîncu au cîștigat de la adversarele sale, iar marii maeștri Viorel Bologan, Viorel Iordăchescu și maestrul Vladimir Hamițevici au jucat remiză.    

     În runda a șaptea selecționata masculină se va întîlni cu echipa din Emiratele Arabe Unite, iar selecționata feminină va juca cu șahistele din Bulgaria.

**************************************************

Runda 5

     O remiză importantă a obținut în runda a cincia a Olimpiadei Mondiale de Șah selecționata masculină a Moldovei în confruntarea cu puternica echipă a Poloniei. Selecționata feminină a cîștigat cu scorul de 2,5 la 1,5 de la echipa șahiștelor din Bangladech .

         Pentru lotul masculin au jucat marii maeștri Viorel Bologan, Viorel Iordăchescu, Dmitrii Svetușkin și maestrul Serghei Vedmediuc.  Viorel Bologan și Serghei Vedmediuc au jucat remiză, iar Dmitrii Svetușkin a cîștigat. Din lotul feminin a făcut remiză marea maestră Elena Pîrțac, iar maestrele Diana Baciu și Paula-Alexandra Gîtu au cîștigat.

         Pe 8 septembrie, în runda a șasea selecționata masculină se va întîlni cu șahiștii din Iran, iar selecționata feminină va juca cu echipa din Lituania. Miine participanții la Olimpiadă vor avea zi de odihnă.

**************************************************

Runda 4

    În runda a patra a Olimpiadei Mondiale de Șah selecționata masculină a Moldovei a cîștigat cu scorul de 2,5 la 1,5 de la echipa șahiștilor din Tagikistan, iar selecționata feminină a cedat cu acelaș scor echipei din Islanda.
Pentru lotul masculin au jucat marii maeștri Viorel Bologan și Viorel Iordăchescu și maeștrii Vladimir Hamițevici și Serghei Vedmediuc. Viorel Bologan a jucat remiză, iar Viorel Iordăchescu și Serghei Vedmediuc au cîștigat. Din lotul feminin a făcut remiză marea maestră Elena Pîrțac, iar marea maestră Svetlana Petrenco a cîștigat.
În runda a cincia selecționata masculină se va întîlni cu șahiștii din Polonia, iar selecționata feminină va juca cu echipa din Bangladech.

**************************************************

Runda 3

     În runda a treia a Olimpiadei Mondiale de Șah selecționata masculină a Moldovei a cedat cu scorul de 1 la 3 favoriților turneului șahiștilor din Rusia, iar selecționata feminină a cîștigat cu scorul 3,5 la 0,5 echipa din Nicaragua.

        Pentru lotul masculin au jucat marii maeștri Viorel Bologan, Viorel Iordăchescu, Dmitrii Svetușkin și maeștrul Vladimir Hamițevici. Marii maeștri Viorel Bologan și Viorel Iordăchescu au făcut remiză. Din lotul feminin a făcut remiză marea maestră Svetlana Petrenco, iar marea maestră Elena Pîrțac  și maestrele Diana Baciu și Olga Hîncu au învins adversarele sale.

          În runda a patra selecționata masculină se va întîlni cu șahiștii din Tagikistan, iar selecționata feminină va juca cu echipa din Islanda.

**************************************************

Runda 2

      În runda a doua a Olimpiadei Mondiale de Șah selecționata masculină a Moldovei a învins co scorul de 3,5 la 0,5 șahiștii din Zambia, iar selecționata feminină a cedat cu acelaș scor selecționatei Ucrainei. Pentru lotul masculin au jucat marii maeștri Viorel Bologan, Dmitrii Svetușkin și maeștrii Vladimir Hamițevici și Serghei Vedmediuc, iar din lotul feminin au făcut parte marea maestră Svetlana Petrenco, Elena Pîrțac  și maestrele Diana Baciu și Olga Hîncu. Diana Baciu a jucat remiză cu Ana Muzîciuc.

În runda a treia selecționata masculină se va întîlni la tabla întîia cu șahiștii din Rusia – favoriții turneului, iar selecționata feminină va juca cu echipa din Nicaragua.

**************************************************

Runda 1

     În prima rundă a Olimpiadei Mondiale de Șah selecționata masculină a Moldovei a învins co scorul de 4 la 0 șahiștii din Șri-Lanka, iar selecționata feminină a cîștigat cu acelaș scor selecționata Qatarului. Pentru lotul masculin au jucat marii maeștri Viorel Iordăchescu, Dmitrii Svetușkin și maeștrii Vladimir Hamițevici și Serghei Vedmediuc, iar din lotul feminin au făcut parte marea maestră Svetlana Petrenco și maestrele Diana Baciu, Olga Hîncu și Paula-Alexandra Gîtu.

În runda 2 selecționata masculină se va întîlni cu șahiștii din Zambia, iar selecționata feminină va juca la tabla a doua cu puternica echipă a Ucrainei, care are în componența sa campioanele mondiale Maria Muzîciuc și Anna Ușenina.

*********************************************************

*********************************************************

*********************************************************

*********************************************************

     În perioada 1 – 14 septembrie curent in Baku (Azerbaidjan) se desfășoară a 42- a Olimpiada Mondială la Șah. Echipele masculine și feminine joacă după sistema elvețiană în 11 runde. La această ediție la secțiunea Open s-au înscris 180 de țări, iar la secțiunea Women – 140 de țări. Numărul jucătorilor care participă la Olimpiada Mondială la Șah din Baku depășește cifra de 1580. 

     Statistica jucătorilor cu titlu este impunătoare:

     Din start Moldova se afla pe locul 35 la secțiunea Open și pe locul 44 la secțiunea Women.

Selecționatele Republicii Moldova vor avea următoarea componență:

*********************************************************

Succes și multă baftă le dorim jucătorilor noștri!!!

*********************************************************

Vezi aici site-ul oficial

Despre Olimpiadele Mondiale la Șah

Related posts

One Thought to “Olimpiada Mondială la Șah – Baku 2016 – a început!Olimpiada Mondială la Șah – Baku 2016 – a început!

  1. Victor

    Dl Viorel Iordachescu s-a prezentat mai rau ca dl Viktor Bologan la aceasta olimpiada (pana la moment). S-a intamplat ca lui Iordachescu i-a cazut „norocul” sa joace cu adversari mai puternici?

Leave a Comment