Interviu cu Campionul Moldovei la Șah Iulian BaltagИнтервью с Чемпионом Молдовы по Шахматам Юлианом Балтагом

Vadim Chircu

Interviu cu Campionul Moldovei la Șah Iulian Baltag                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

 – Profitînd de ocazie te felicit cu cucerirea titlului de campion al Moldovei! Este prima data cînd obții acest titlu. Cum te simți în această postura?

– Mersi mult, bine am fost plăcut surprins dar nu pot să spun că sunt fericit… Este mai mult un fel de responsabilitate pe care eu o simt. Din acest motiv voi lucra mai serios asupra șahului în viitor.

 – Cum ţi s-a părut atmosfera campionatului, care este diferenţa dintre campionatul din anul acesta și campionatele din anii precedenți?

– Ultimii ani nu am participat în Campionatul Moldovei pentru ca îmi făceam studiile in Cipru. Anul trecut însa am dorit foarte mult sa joc,dar examenele au coincis exact cu campionatul și iarăși nu am putut participa. Mi-a plăcut organizarea de anul ăsta, se observa o anumită activitate mai întensă din partea federației și a sponsorilor comparativ cu anii trecuți.

– Cum îți par schimbările care se produc ultimul timp în șahul moldovenesc?

–  Deci este evident ca toate aceste schimbari duc la popularizarea sahului, 2 academii noi, mai multe turnee, mai mulți copii interesati în sah… Eu cred ca șahul in Moldova va continua să prospere în următorii ani.

– Ce crezi despre activitatea federației de șah după schimbările din septembrie anul precedent?

– Trebuie sa recunosc ca federația se dezvolta, sunt multe schimbări înspre bine. Mai multe turnee se organizeaza decît în anii precedenti, șahul devine din ce in ce mai popular.

 – În cîte campionate a Moldovei ai participat pîna acum?

– Am participat de 3 ori, am reușit să iau locul 4 în campionatul Moldovei. Pe atunci aveam 17 ani. Alt campionat din 2003 am jucat destul de slab, evident eram înca foarte tînar și nu prea aveam experiență de joc. Acuma însa socot ca joc ceva mai matur, mai solid.

– Dupa ce sistem, crezi că ar fi cel mai bine de organizat Campionatul Moldovei?

Consider ca ar trebui un sistem ceva diferit și ar trebui de atras și cei mai buni jucători din Moldova, am în vedere desigur de primii 3 în lista elo. Asta ar fi posibil doar dacă ar fi premii foarte bune, condiții excelente de joc, pentru ca toți jucătorii să fie foarte motivați. In plus s-ar putea de organizat turneul intr-un hotel de exemplu în sistem de 6 jucatori în 2 cercuri. Dar pentru asta evident este nevoie de foarte mult efort din partea federatiei, totuși sper ca vreodata o să ajungem și la așa gen de organizare.

 – Care partidă a fost cea mai grea pentru tine și de ce?

– Bine am avut mai multe partide grele, cea mai grea însa a fost probabil cu Vedmediuc Sergei…    Am obținut o poziție nu prea buna din deschidere pentru ca el cunoștea foarte bine pozitia, mai mult de atît, sunt sigur că era pregătire de acasa. Și a fost un meci foarte greu pentru mine, dar după toate complicațiile s-a terminat la egalitate.

 – Pe cine din concurenți îl considerai la începutul campionatului cel mai de temut adversar?

– Bine eu nu am frica asta față de parteneri, nu conteaza cu cine joc. Probabil atunci cînd joc cu adversari foarte puternici mă emotionez ceva din cauza ca vreau sa arăt un joc calitativ și nu mereu se primește… Dar daca vorbim de forța de joc, Vedmediuc și Hamițevici au avut ceva șanse mai mari la titlu din cauză ca ei presteaza un joc foarte bun în ultimul timp plus joacă multe turnee internaționale. Deci pe ei îi consideram favoriți la titlu.

 – Cînd (după ce partidă) ai simțit ca poți cîștiga acest campionat?

– Atunci cînd jucam ultima partidă eram la punctaj egal cu Hamițevici (cîte 7.5 puncte) și eu jucam cu albul împotriva lui Gostev, iar Hamițevici juca cu negru contra lui Postolache. Deci eu mă gîndeam la așa scenariu…eu trebuie să fac tot posibilul să cîștig, și Hamițevici la fel ar trebui să cîștige și vom vedea la cine e mai mare coeficientul. Insa Hamițevici a jucat foarte prost ultima rundă și a pierdut. Poziția mea era foarte bună, însa în momentul în care el a cedat deja se apropia de remiză și eu puteam să continuu să sper la un cîștig însa am propus remiza pentru că jumate de punct era de ajuns. Astfel chiar în ultima rundă s-a decis totul, pe parcursul turneului nu era deloc clar cine va fi campion.

 – Ce(sau cine) te-a ajutat cel mai mult să devii Campion?

– Bine am lucrat singur mai mult, cîteodată eram ajutat cu sfaturi de bunul meu prieten și coleg Ruslan Soltanici. Chiar dacă îmi era și concurent, m-a motivat pe parcursul turneului. Pentru acest fapt țin să-i mulțumesc.

 – În faza de pregătire și în timpul turneului ai lucrat cu cineva?  

– Atît înainte de turneu, cît și în timpul turneului am lucrat singur.

 – Cine a fost primul tău antrenor?

– Primul meu antrenor a fost Ilya Figler, era un antrenor foarte bun dar lecțiile erau în limba rusă și eu pe atunci nu prea întelegeam rusa. Dar eram foarte atent la lecții și prindeam cîte ceva.

 – Cu care antrenori ai mai lucrat?

– Deci pe parcursul anilor am lucrat cu mai mulți antrenori: Ilya Figler, Valeriu Enache, Boris Nevednicii… Ultimul însa a avut contribuția cea mai mare la formarea mea ca jucător… Deci foarte mult am învățat dela D-nul Nevedniciiși chiar și acum mai joc unele deschideri pe care el mi lea arătat. Îi mulțumesc foarte mult pentru tot ce a făcut pentru mine.

– De cîți ani joci șah?

– Joc șah de la vîrsta de 6 ani, deja la 7 ani am început să iau ore de șah și să joc in turnee.

 – Cunoaștem că o perioada ai fost la studii în Cipru, povestește-ne mai multe despre asta…

– Cipru este o țară foarte frumoasă, înzestrată cu de toate însa din păcate șahul acolo nu este deloc dezvoltat. Am devenit campionul Ciprului 2 ani consecutiv (2006, 2007), după asta insa nu am mai participat pentru că am pierdut interesul. Și mă concentram mai mult la studii. Ultimii ani am jucat șah mai mult în partea turcească a Ciprului pentru că acolo șahul este mai dezvoltat. Am locuit în mai multe orașe pentru că este o insulă foarte frumoasă, respectiv îmi plăcea des să îmi schimb locul de trai. Am studiat la facultatea de business hotelier. In perioada cît am fost acolo, am jucat mai multe turnee în Cipru și în Turcia(liga cipriota,liga turceasca.universiada etc.).

 – După întoarcerea în țară în ce domeniu planifici să activezi?

 – Deci am revenit în țară deoarece vreau o perioada de timp să mă ocup serios cu șahul. Dupa, planific să merg la un masterat in Europa.

 – Care sunt planurile tale pentru viitor, în ce turnee urmează să joci?

– In martie probabil voi participala Campionatul Europeanîntre Bărbați, mai apoi voi juca un turneu închis care va avea loc în Kiev, iar în mai-iunie-iulie planific să joc turnee open in Bulgaria și Grecia, în iulie voi juka în liga turceasca.

 – Spune, de ce oamenii joacă șah?

– Pentru cineva șahul este un moment de sportivitate, de socializare, de diversiune de la stresul zilnic. Este un joc foarte interesant care in primul rînd te educa într-un fel. Adica te face mai disciplinat, mai obiectiv. Cred că oamenii joaca șah din simplul motiv pentru că primesc plăcere atunci cand joacă șah.

 – Ce este totuși șahul actual – sport, știință, artă sau poate altceva?

– Pentru unii șahul reprezintă sportul minții, pentru alții o simpla pasiune. Totuți cred că este o știință, una foarte complicată și cu cît mai mult te aprofundezi în ea cu atît mai mult întelegi că nu cunoști nimic 😀

 – Ce înseamnă pentru tine şahul?

– Pentru mine șahul e atît pasiune cît și știinta, este un hobby de care sunt pasionat din copilarie și care acum s-a transformat în ceva mai imens, ceva fără de care viața ar părea goala…

 – Ce te motivează să joci șah?

– Pur simplu îmi place, sunt fascinat de joc. Nu pot sa zic ca este vreun factor care ma motiveaza…

– Iulian îţi mulţumesc, mari succese în continuare!

 Вадим Кирку

 

 

Интервью с Чемпионом Молдовы по шахматам, Юлианом Балтагом

 

– Пользуясь случаем, поздравляю тебя с завоеванием титула чемпиона Молдовы! Этот титул ты завоевал в первый раз. Какие у тебя впечатления, став чемпионом?

– Большое спасибо, мне приятно, но я не могу сказать, что я счастлив…. Я скорее чувствую большую ответственность. Поэтому мне придется работать над шахматами более серьезно в будущем.

– Какой тебе показалась атмосфера Чемпионата? Есть ли, по-твоему, разница между этим и предыдущими чемпионатами?

– В последние годы я не принимал участие в Чемпионатах Молдовы, потому что учился на Кипре. Мне очень хотелось сыграть еще в прошлом году, но сроки сессии и Чемпионата совпали, и пришлось пропустить. В этом году мне понравилось как был организован Чемпионат, заметно улучшилась деятельность Федерации и вырос интерес спонсоров по сравнению с прошлыми годами.

– Каково твое мнение об изменениях, произошедших в молдавских шахматах в последнее время?

– Очевидно, что эти изменения привели к большей популяризации шахмат, появились 2 академии шахмат, стало больше турниров, выросло число детей, интересующихся шахматами…… Думаю, что в последующие годы шахматы в Молдове будут только процветать.

– Что ты думаешь про деятельность Федерации после изменений, произошедших в сентябре прошлого года?  

– Должен признать, что Федерация развивается, многое изменилось к лучшему. Организуется все больше и больше турниров, растет популярность шахмат.

– До этого ты принимал участие в чемпионатах страны?

– Я участвовал 3 раза, однажды удалось занять 4-е место. Тогда мне было всего 17 лет. В Чемпионате 2003 года я сыграл неудачно, так как в тот момент мне еще не хватало опыта, был слишком молод. Сейчас, как мне кажется, я играю во взрослые шахматы, игра стала более крепкой.

– Как по-твоему, по какой системе лучше проводить Чемпионат Молдовы?

Полагаю, что все-таки нам понадобится другая система и было бы правильно привлечь к участию и самых лучших игроков Молдовы, я имею ввиду первых 3-х по рейтингу. Это возможно только при хорошем призовом фонде и надлежащих условиях для игры. Также, можно было бы организовать турнир в гостинице по системе в 6 человек в два круга. Для этого, очевидно, понадобится много усилий со стороны Федерации, но я надеюсь, что когда-нибудь мы и до этого дойдем.

 – Какая партия была для тебя самой тяжелой и почему?

– У меня было несколько таких партий, самая тяжелая, наверно, была с Ведмедюком Сергеем…. С дебюта я попал в тяжелую позицию, противник хорошо знал эту позицию, более того, я уверен, что это также была и домашняя подготовка. Поэтому играть эту партию было крайне тяжело, но после многих осложнений, мне удалось свести партию к ничьей.

– Кого из конкурентов на Чемпионате ты больше всех побаивался?

– У меня вообще нет страха перед противником, независимо от его уровня. Возможно, желая показать хорошую игру в партии с сильным противником, я иногда „перегибаю палку”….. Если говорить о силе игры, то мне казалось с самого начала, что Ведмедюк и Хамицевич имели хорошие шансы стать чемпионами страны, тем более, что в последнее время они демонстрируют хороший уровень игры на международной арене. Я считал их фаворитами турнира.

– В какой момент (партии) ты почувствовал, что сможешь выиграть этот Чемпионат?

– Когда я играл последнюю партию, у меня было столько же очков сколько и у Хамицевича (по 7,5 очков). Я играл белыми против Гостева, а Хамицевич черными против Постолаке. Мне казалось, что закончится все следующим образом…. мы с Хамицевичем сделаем все возможное, чтобы победить, и будем надеяться на дополнительный коэффициент. Но Хамицевич плохо разыграл дебют и проиграл. Я имел лучшую позицию, но к моменту проигрыша Хамицевича, противнику удалось почти выровнять. При желании я мог бы продолжить бороться за победу, но меня уже устраивала и ничья. Все решилось в последнем туре, на протяжении всего турнира не было ясно, кто станет чемпионом.

 – Что (или кто) помогло тебе больше всего стать чемпионом?

– Я сам много и усердно работал, временами мне помогал мой друг и коллега, Руслан Солтанич. Он поддерживал меня, несмотря на то, что был моим конкурентом. За это хочу сказать ему отдельное спасибо.

– В период подготовки в течение самого турнира ты работал с кем-нибудь?

– Как во время подготовки к турниру, так и во время турнира я работал сам.

– Кто был твоим первым тренером?

– Мой первый тренер, Илья Фиглер, был хорошим тренером, но он преподавал на русском языке, и я не всегда все понимал. Тем не менее, я внимательно слушал его объяснения, старался что-то понять.

– С кем из тренеров ты еще работал?

– За многие годы я работал с несколькими тренерами: Ильей Фиглером, Валерием Енаке, Борисом Неведничим…. Последний больше всех повлиял на мое становление как шахматиста….. Я очень многому научился у Неведничего и по сегодняшний день применяю дебюты, которые он мне показал. Я благодарен ему за все, что он для меня сделал.

– Сколько лет ты уже играешь в шахматы?

– Я начал играть с 6-ти лет, с 7-ми лет начал брать уроки, участвовать в турнирах.

– Знаем, что некоторое время ты учился на Кипре, можешь подробнее рассказать об этом….

– Кипр – это очень красивая страна, там все есть, но шахматы там не развиты. Я становился чемпионом Кипра 2 года подряд (2006, 2007), а поле этого не участвовал из-за отсутствия интереса. Я старался лучше учиться. В последние годы я больше играл в шахматы в турецкой части Кипра – там они лучше развиты. Я жил во многих городах, так как страна всюду очень красива, поэтому часто переезжал. Я учился на факультете гостиничного дела. За все время моего пребывания на Кипре я сыграл много турниров в самой стране и в Турции (Киприотская лига, Турецкая лига, универсиада и т.д.)

– После возвращения домой, чем ты намерен заняться?

Я вернулся домой, потому что хочется некоторое время серьезно позаниматься шахматами. В будущем планирую поступить в мастерат где-нибудь в Европе.

– Каковы твои планы на будущее, в каких турнирах собираешься участвовать?

– Возможно, в марте я сыграю в Чемпионате Европы среди мужчин, потом круговой турнир в Киеве, а в период май-июнь-июль сыграю несколько опен-турниров в Болгарии и Греции, в июле приму участие в Турецкой лиге.

– Скажи, почему люди играют в шахматы?

– Потому что в шахматах есть соревновательный, абстрагирующий момент. Шахматы – это очень интересная игра, которая в каком-то смысле тебя воспитывает. Ты становишься более дисциплинированным, объективным. Думаю, что люди играют в шахматы, потому что им просто это нравится.

 – Что такое шахматы сегодня – спорт, наука, искусство или что-то еще?

– Для некоторых это интеллектуальный спорт, для других – просто хобби. Я все же полагаю, что шахматы являются очень сложной наукой, и чем больше ты в нее погружаешься, тем больше ты осознаешь, что многого еще не знаешь.

– Что для тебя значат шахматы?

– Для меня шахматы являются и занятием и наукой, это хобби, которое мне нравится с детства и которое сейчас трансформировалось во что-то более всеобъемлющее, что-то без чего жизнь казалась бы скучной…..

– Что заставляет тебя играть в шахматы?

– Просто мне нравится играть в шахматы, я ими очарован. Не могу сказать, что существует какой-то определенный мотивирующий фактор…….

– Юлиан, спасибо, удачи и успехов тебе в дальнейшем!

Перевод

Сергей Барган

Related posts

Leave a Comment