Raportul de activitate al Federaţiei de Şah a Republicii Moldova pentru anii 2016- 2021

Igor Dodon a fost reales în funcţia de preşedinte al Federaţiei de Şah a RM

Raport

4 decembrie, 2021

Astăzi, a avut loc Adunarea de dare de seamă şi alegeri a Federaţiei de Şah a RM, în cadrul căreia Igor Dodon a fost reales în funcţia de preşedinte al Federaţiei de Şah din Republica Moldova pentru al III-lea mandat.

În raportul său de totalizare Igor Dodon a menţionat că în perioada 2016-2021, Federaţia a cunoscut o nouă etapă de dezvoltare, prin continuarea tradițiilor frumoase a șahului moldovenesc, dar și modernizarea metodelor de propagare a șahului.

“Pe parcursul acestor ani au fost constituite asociații teritoriale de șah în toate raioanele țării. Pentru propagarea şahului în rândul copiilor specialiştii Federaţiei au elaborat Curriculumul de şah (optional) pentru instituţiile de învăţămînt primar.  Au fost  create şi dotate cu inventar 143 de  cluburi sportive de şah  în instituţii  de învăţămînt şi case de cultură în diferite localităţi.

În acești ani a crescut considerabil numărul jucătorilor cu rating Elo. La moment avem peste patru sute de jucători în lista ELO, printre care: 10 Mari Maeştri Internaţionali, 26 Maeştri Internaţionali, 34 Maeştri FIDE. Conform numărului şi nivelului de pregătire al şahiştilor pe arena internaţională, astăzi Moldova se clasează pe locul 53 în lume, dintre 171 de ţări”, a menţionat Igor Dodon.

„De asemenea, în perioada de raport a sporit numărul competițiilor naționale şi internaționale cu circa 30%. Sportivii moldoveni au obţinut performanțe la Olimpiadele mondiale, la Campionatul Mondial, Campionatul Europei etc.

Pe parcursul acestor ani au fost organizate anual câte circa o sută de turnee naționale şi locale. În luna mai 2019 Federaţia de Șah a desfăşurat   pentru prima dată un turneu la care au participat campionii Izraelului, Belarusiei, Georgiei şi României, precum şi şase şahişti membri ai Lotului Naţional al Republicii Moldova. E vorba de Turneul Internațional la șah  ,, Memorialul Veaceslav Cebanenco”.   La acest turneu   discipolul Şcolii Sportive Specializate de şah nr.7 din Chişinău Ivan Schițco   a reuşit  să îndeplinească prima normă de mare maestru la numai 16 ani!

În data de 12 mai 2019 Marii Maeştri, participanţi la turneu au jucat un simultan la peste  o sută de table cu micii șahiști din Moldova. A fost o adevărată sărbătoare a șahului.

La Campionatul European Școlar la șah (31 mai – 8 iunie 2019, Mamaia,  România),  la care au participat peste 300 de tineri șahiști din 20 de țări, Schițco Ivan a cucerit medalia de aur între băieți sub 17 ani, Verbin Valentina a obținut medalia de argint între fete sub 17 ani, iar Cereș Dragoș medalia de argint între băieți sub 15 ani.

În data de 6 ianuarie 2021 a fost semnat un Memorandum de cooperare între MECC și Federația de Șah. Documentul prevede mai multe acțiuni de promovare a șahului în țara noastră. Este vorba despre implementarea programului de predare a șahului în învățământul primar din contul orelor opționale pentru clasa I-i, formarea cadrelor didactice care vor preda această disciplină, amenajarea sălilor specializate, asigurarea instituțiilor de învățământ cu echipamentul necesar pentru predarea șahului și organizarea competițiilor de șah, susținerea inițiativelor de practicare a șahului de către toți doritorii din instituțiile de învățământ de toate nivelurile.

În cadrul Adunării de dare de seamă a fost adoptat un program de activitate pentru anii 2022-2025, unde au fost fixate obiectivele de bază ale Federaţiei de Şah, printre care:

Elaborarea unui plan de pregătire a loturilor naționale de seniori, tineret, juniori și copii, organizarea cantonamentelor pentru loturile naționale, pregătirea și recalificarea antrenorilor, profesorilor și arbitrilor, desfășurarea lecțiilor și seminarelor pentru antrenori și arbitri, continuarea susținerii şahiştilor de performanţă  în participarea lor la campionatele naţionale, delegarea membrilor Lotului naţional şi a tinerilor şahişti, laureaţi ai campionatelor naţionale,  la competiţiile oficiale, organizate de FIDE, susținerea șahului feminin,  crearea a  noi secții și  cluburi sportive de şah  în centrele raionale și în  localitățile rurale, Implimentarea unui sistem de propagare în masă a şahului prin mijloacele mas-media, internet etc.;

În închere Igor Dodon a menţionat: „Ţin să le mulţumesc tuturor colegilor pentru încrederea manifestată şi pentru aprecierea activităţii mele în calitate de conducător al Federaţiei de Şah în acești ani. Votul dumneavoastră înseamnă nu doar o apreciere, ci şi o răspundere enormă. Sînt convins că alături de dvs., vom putea continua promovarea şahului în Moldova, să educăm mari maeştri şi campioni. Sarcina noastră, şi, în primul rând, a mea în calitate de conducător al Federaţiei, este să creăm toate condiţiile necesare, pentru ca Moldova să fie cunoscută în lumea întreagă ca o ţară-şahistă de valoare, ca o ţară în care locuiesc şi se antrenează campioni. Felicitări cu ocazia apropiatelor sărbători de iarnă! Iar şahiştilor noştri le urez doar locuri de frunte în noul an 2022!

 

Menţionăm că Igor Dodon a fost ales preşedinte al Federaţiei de Şah din RM în unanimitate în anul 2011 în cadrul celei de-a patra Conferinţe a federaţiei de profil.

Related posts

Leave a Comment