Simpozionul Internațional “Educație prin Șah” s-a desfășurat la Iași (Romania) pe 24 mai curent.
Simpozionul Internațional
“Educație prin Șah”
La Iasi, în data de 24 mai, a avut loc Simpozionul International „Educatie prin SAH”, invitat special fiind fostul campion mondial, Anatoly Karpov. În cadrul Simpozionului d-lui a “atacat” mai multe subiecte interesante si curiozitati ale sahului mondial.
În China în perioada 1966 – 1974 sahul a fost interzis , din cauza “Revolutiei Culturale”. Abia in anul 1976 această țară a reinceput sa fie reprezentată oficial in competitiile international. În 2017 în orașul Șanhai va fi inaugurat un “Templu al Șahului” cu o suprafata de 5000 mp. Șahul are în China “doar” 3 milioane de jucatori legitimați.
În anul 1985, când Karpov era campion mondial en-titre, Norvegia avea un singur mare maestru – Agdestein Simen, acesta fiind si primul antrenor a lui Magnus Carlsen, actualul campion mondial.
În Rusia nu există un lider incontestabil care sa reuseasca sa “inchege” cu cu adevărat o ECHIPA, din aceasta cauză, nici rezultatele nu sunt cele pe măsura ELO-urilor, în antiteza venind exemplul Armeniei. În Armenia Președintele federației de șah (fost ministru al apărării) a ajuns să fie ales si președintele țării, iar acest lucru a făcut ca șahul să aibă parte de o mediatizare pe măsură.
În S.U.A David Dinkins, fostul primar al New-York-ului, a fost un susținător al sportului mintii, acesta introducand șahul in școlile din Harlem in anul 1992. După aceste dezvăluiri, a venit rândul prezentatorilor români sa militeze pentru întroducerea șahului in toate școlile din România, printre aceștia s-au numarat : Sergiu Grunberg, Marius Ceteraș, Cătalin Ardelean și Gabriel Grecescu. În cadrul simpozionului au fost prezentate materiale interesante despre rezultatele deosebite în predarea șahului în diferite țări, rolul șahului asupra educației școlarului, diminuarea abandonului școlar, îmbunătățirea rezultatelor școlare, etc. Susținere pentru șahul juvenil a venit si din partea federațiilor de profil din Italia si Moldova. La simpozion au participat și secretarul general al Federației de Șah a Republicii Moldova Valeriu Coadă, precum și Președintele Comisiei pentru copii și juniori a Federației Sergiu Bargan. D-l Valeriu Coadă a prezentat tema “Etape de organizare a șahului în școlile din Republica Moldova ca model de introducere treptată în programul de învățământ”.
După simpozion a avut loc Gala Șahului Ieșean, cu invitați de onoare și premierea celor mai buni profesori de șah și colaboratori ai șahului ieșean și național.