Festivalul de Șah “Familia Mea” Festivalul de Șah “Familia Mea”

     Cea mai mare gradinită din  Moldova – grădiniţa nr. 225 “Spicusor” din sectorul Ciocana a mun. Chisinau în data de  24 mai 2016, a gazduit o frumoasă sărbătoare şahistă. La Festival au participat 70 de copii cu virstele cuprinse intre 4 si 7 ani, fiind insotiti de frati,surori si parinţi.

     Dna Vasilache Alla, directorul institutiei ,   a deschis evenimentul, menţionînd că copiii de la gradinita 225 au studiat tainele sahului de la sfirsitul anului 2015,  iar deja in aprilie 2016 au evoluat cu succes la turneele pentru incepatori desfasurate la Scoala de Sah din municipiul Chisinau.    

     Invitatul Festivalului de Sah a fost Secretarul General al Federatiei de Sah din RM, dl Valeriu Coadă era cunoscut preşcolarilor ca autor al culegerilor de probleme de şah, precum si al manualului “Sahul in Scoala”. Dl Coadă a indemnat copiii să fie cit mai atenţi la antrenamente şi să participe la numeroasele turnee pentru copii desfaşurate de Şcoala de Sah. Antrenorul Sergiu Martinenco a multumit conducerii gradiniţei, educatorilor si parinţilor pentru sprijinul acordat in promovarea şahului in rindul prescolarilor , ca disciplină sportivă si ca obiect de studiu si a indemnat  copiii sa studieze sahul cu ajutorul literaturii de specialitate, lectiilor de sah disponibile in Internet, pe care le-a si prezentat copiilor la debutul Festivalului. Dupa un scurt simultan, picii au răspuns cu succes la diverse intrebari din domeniul sahului, s-au intrecut la proba de dezlegări de probleme de şah şi au participat la turneul de şah pe echipe, formate din preşcolari şi un alt membru al familiei.  Învingatoare a devenit absolventa gradiniţei Nicoleta Ivanov, insotita de tatal ei, Ghenadie.  Copiii au facut cunoştinşă cu istoria şahului, în special cu campionii mondiali si liderii şahului din Moldova, au arătat partide scurte pe tabla demonstratiă, iar cistigătorii probelor s-au ales cu diplome şi cadouri. Se preconizeaza şi pe viitor, grădinişa nr. 225, cu scopul promovării şahului între preşcolari, să desfaşoare meciuri amicale cu echipe de sah ale altor gradinite din R.Moldova.

Related posts

One Thought to “Festivalul de Șah “Familia Mea” Festivalul de Șah “Familia Mea”

Leave a Comment