TURNEUL INTERNAŢIONAL «Memorialul Tudor Scripcenco» 2017

REZULTATE și CLASAMENTE

Ruslan Soltanici a cîștigat al sutălea turneu !

S-a încheiat tradiționalul turneu organizat de Federația de Șah în memoria lui Tudor Scripcenco (1935-2010).  În data de 13 octombrie regretatul șahist, antrenor emerit,  arbitru internaţional, organizator de competiţii şi secretar general al Federaţiei de Șah ar fi împlinit 82 de ani.

Tudor Scripcenco şi-a început activitatea ca antrenor de copii în oraşul natal Cahul  la doar 19 ani. În 1966 a fost ales preşedinte al Federaţiei de Șah din fosta RSSM. În anul 1969, Tudor Scripcenco a devenit director al Clubului de Șah din Chişinău, iar paralel activa ca antrenor. Este tatăl Almirei campioană mondiala de juniori under 16 şi campioană europeană de senioare. A reuşit introducerea şahului în şcoli şi a scris 9 cărţi de specialitate. În anul 2008 a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”.

La ediția din acest an a ,,Memorialului Tudor Scripcenco” au  participat 52 de jucători, dintre care 50 cu rating Elo FIDE, iar opt Maeștri în Sport.  Turneul s-a desfășurat în perioada  11-15 octombrie în incinta Clubului de Șah din capitală. Învingător al turneului a devenit maestrul internațional Ruslan Soltanici, care a acumulat 7 puncte. Acesta a fost al sutălea turneu de șah cîștigat de multiplul campion al Republicii Moldova. Menționăm, că Ruslan a învins și la Memorialul Scripcenco din 2016, 2014 și 2013, iar în 2015 s-a situat pe locul secund.

Tot 7 puncte a acumulat și Maestrul FIDE, campionul Moldovei între junior sub  14 ani Ivan Schițco, care s-a clasat pe locul II, iar locul trei i-a revenit lui  Victor Ianocichin. În clasamentul feminin pe locul întîi s-a situat campioana Moldovei între junioare Valentina Verbin, iar experimentatul maestru internațional Boris Itkis, care reprezintă România, a devenit cel mai puternic dintre veterani.
În 2017 șahiștii moldoveni au înregistrat mai multe rezultate frumoase la competiții internaționale.  Iată doar cîteva din ele:

Ianuarie – Nichita Morozov devine Maestru International la șah,
Aprilie – Andrei Macovei devine campion mondial la şah clasic între elevi în categoria de vîrstă pînă la 17 ani, iar Stanislav Cebotari devine campion mondial la şah blitz între elevi în categoria de vîrstă pînă la 11 ani,
Iunie – Vladimir Hamițevici devine Mare Maestru Internațional,  iar Ivan Schițco la 14 ani devine Maestru FIDE,

Iulie – Marele Maestru Internaţional Dmitry Svetușkin devine învingător al turneului internațional „Idaion Andron”, Anogia, Grecia,
August – Marele Maestru Internaţional Viorel Bologan  devine campion mondial la şah rapid în cadrul celei de a patra ediţii a Campionatului mondial la jocuri intelectuale în oraşul Doha (Qatar), MMI Dmitry Svetușkin s-a clasat pe locul doi la Turneul Internațional Barcelona-Open, Spania, echipa Moldovei s-a clasat pe locul 4 din 22 de echipe la Campionatul European pe Echipe de juniori sub 18 ani, Polonia,

Septembrie – Marele Maestru Internaţional Dmitry Svetușkin devine învingător al turneului internațional ,,Ceramica Corund”.

Avem în Moldova șahiști talentați, antrenori calificați, iar rezultatele frumoase obținute ne obligă să depunem noi eforturi ca șirul reușitelor să continue.

*********************************************

*********************************************

Related posts

Leave a Comment