Turneul National la Sah «Turnul Alb» 2015. FinalTurneul National la Sah «Turnul Alb» 2015. Final

Echipa liceului teoretic „N.Gogol” din mun. Chisinau a cîștigat Turneul National la Sah «Turnul Alb» 2015!

Turnul Alb 2015 Fin

%%wppa%% %%slide=71%% %%align=center%%

Vezi aici rezultate si clasamente

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

     La 18 aprilie, Clubul Republican de Şah şi Dame din Chişinău a găzduit ceremonia de premiere a învingătorilor Turneului Naţional de Şah între echipe şcolare „Turnul Alb”. Selectarea participanţilor la finala Tunerului a avut loc în cadrul competiţiilor zonale, la care au fost desemnate cele mai puternice echipe. Finala a avut loc în capitala Moldovei, în perioada 14-18 aprilie. La competiţiile finale au participat cele mai bune opt echipe echipe şcolare din Republica Moldova: două echipe din Chişinău, şahişti din Bălţi, Comrat, Făleşti, Basarabeasca, Costuleni (raionul Ungheni), Jora de Sus (raionul Orhei).

         Conform rezultatelor Turneului, locul III a revenit echipei Liceului „M. Eminescu” din Făleşti. Deţinători ai locului II au devenit elevii gimnaziului “Stepan Kuroglo” din Comrat. Titlul de învingători ai Turneului a fost cîştigat de echipa liceului chişinăuian „N.Gogol”. Anume această echipă va reprezenta Moldova la Turneul Internațional de Şah „Turnul Alb”, care va avea loc în perioada 1-9 iunie la Soci. Din componența echipei cîștigătoare fac parte Alexandru Talmaci, Vlad Vorobiov, Constantin Arabadji și Daria Țurcan.

          Premiile învingătorilor şi diplomele participanţilor la competiţie au fost înmînate de preşedintele Federaţiei de Şah din Moldova, deputat în Parlamentul RM, Igor Dodon. În discursul său, acesta a menţionat că evenimentul dat este foarte important în istoria şahului moldovenesc şi a amintit că, pentru prima dată în ultimii ani, desfăşurarea Turneului a fost posibilă datorită semnării, anul trecut, a acordului între Federaţia de Şah din Moldova şi Federaţia de Şah din Rusia cu privire la participarea elevilor moldoveni la Turneul de Şah „Turnul Alb” din Federaţia Rusă.

           „Sînt foarte bucuros că la Turneul al cărui ceremonie de deschidere a avut loc cu participarea legendarului şahist, marelui maestru internaţional, Anatoli Karpov, au participat copii din diferite raioane ale Moldovei. Este foarte important că învingătorii vor participa la turneul de la Soci. Este o posibilitate bună pentru tinerii şahişti din ţara noastră de a se întîlni cu prietenii, colegii din Rusia şi din alte state, dar şi un bun prilej pentru a-şi demonstra talentele. În calitatea mea de preşedinte al Federaţiei de Şah din Moldova, promit că voi face tot posibilul pentru ca la Soci să vină şi reprezentanţii regiunii din stînga Nistrului. În decursul ultimilor cîţiva ani, mereu insist ca la toate competiţiile din afara ţării cu participarea delegaţiei moldoveneşti, din componenţa delegaţiei să facă parte şi un reprezentant al Transnistriei. Vreau să vă felicit pe toţi cu lansarea acestui turneu legendar în ţara noastră, iar învingătorilor le doresc performanţă la reprezentarea ţării noastre la Soci”, a spus Igor Dodon.

              La ceremonia de premiere a participat şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin. Conducătorul misiunii diplomatice i-a felicitat pe participanţii şi învingătorii Turneului  şi a declarat disponibilitatea Ambasadei Federaţiei Ruse de a acorda şi în continuare susţinere şi ajutor Federaţiei de Şah din Moldova la organizarea diverselor competiţii şi turnee. Farit Muhametşin a înmînat învingătorilor Turneului Naţional de Şah “Turnul Alb” un premiu special din partea Ambasadei FR – o culegere de volume ale marilor poeţi.

             „Turnul Alb” este un turneu de şah pentru echipele instituţiilor de învăţămînt general, la început, unional (în perioada URSS), naţional (începînd cu 2004, în cadrul Federaţiei Ruse), iar din 2014 avînd statut de competiţie internaţională. Este organizat anual, din anul 1969. Scopurile principale prevăd popularizarea şahului în rîndul elevilor, depistarea tinerilor şahiştilor dotaţi şi creşterea calificării sportive a acestora.

               Începînd cu anul curent, Turneul Naţional de Şah „Turnul Alb” va fi organizat, în Moldova, anual, iar învingătorii competiţiei vor participa la jocurile finale, organizate în Federaţia Rusă.

       Valeriu Coadă, Secretar General al Federației de Șah din Moldova

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

     După zeci de ani renumita competiție șahistică ,,Turnul Alb” s-a reintors în Moldova. În perioada  14 – 18 aprilie  la Clubul Republican de șah și joc de dame se desfășoară Finala Turneului Naţional la șah între echipe şcolare ,,Turnul Alb” organizat de Federaţia de Șah a Republicii Moldova. S-au întrunit cele mai puternice opt echipe școlare din Moldova. Pe lîngă chișinăueni la competiție participă șahiști din Bălți, Comrat, Fălești, Basarabeasca, Costuleni

( r-l Ungheni ),  Jora de Sus (r-l Orhei).

            Festivitatea  de premiere a învingătorilor va avea loc pe 18 aprilie la orele 13.00 la Clubul Republican de șah și joc de dame.

     Lista echipelor, care s-au calificat în finala Turneului Naţional la șah între echipe şcolare «Turnul alb» conform rezultatelor etapei a doua desfășurate de Federația de Șah a R. Moldova pe 20-22 martie 2015, este :

 Zona de Nord (locul desfășurării – mun. Bălți):

    1.Liceul „M.Eminescu”  m. Bălţi

   2.Liceul „M.Eminescu”  or. Făleşti

Zona de Centru (locul desfășurării – or. Ungheni):

        1. Gimnaziul „Costuleni” r-l Ungheni   

        2.Gimnaziul „Jora de Sus” r-l Orhei

Zona de Sud (locul desfășurării – or. Comrat):

        1. Gimnaziul„Stepan Curoglo” or.Comrat

       2. Liceul „Puşchin” Basarabeasca

   Zona de Est – Unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului

       1. Gimnaziul umanist-matematic or. Tiraspol

       2. Gimnaziul nr.1 din or.Rîbnița 

Municipiul Chișinău

        1. Liceul „N.Gogol”

        2. Liceul „Orizontul”
Finala competițiilor  (mun. Chișinău, Clubul Republican de Şah şi Joc de Dame, str. Şciusev, 111, Chişinău. Telefon: 022 23 76 72). www.sahmoldova.md

PROGRAMUL  TURNEULUI:

Adunarea tehnică şi tragerea la sorţi vor avea loc în Clubul de șah 14.04   la orele 12.00

Deschiderea concursului  14.04 – 13.45

14.04 – R I   14.00                  16.04 – R VI   14.00  

14.04 – R II  17.00                 17.04 – R VII  10.00

15.04 – R III 10.00                 17.04 – R VIII 14.00

15.04 – R IV 14.00                 18.04 – R IX   10.00

16.04–  R V  10.00

Închiderea concursului  18.04.2015 – 13.00

Related posts

Leave a Comment