Turneul National la Sah „Turnul Alb” 2015

     Lista echipelor, care s-au calificat în finala Turneului Naţional la șah între echipe şcolare „Turnul alb” conform rezultatelor etapei a doua desfășurate de Federația de Șah a R. Moldova pe 20-22 martie 2015, este :

 Zona de Nord (locul desfășurării – mun. Bălți):

    1.Liceul „M.Eminescu”  m. Bălţi

   2.Liceul „M.Eminescu”  or. Făleşti

Zona de Centru (locul desfășurării – or. Ungheni):

        1. Gimnaziul „Costuleni” r-l Ungheni   

        2.Gimnaziul „Jora de Sus” r-l Orhei

Zona de Sud (locul desfășurării – or. Comrat):

        1. Gimnaziul„Stepan Curoglo” or.Comrat

       2. Liceul „Puşchin” Basarabeasca

   Zona de Est – Unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului

       1. Gimnaziul umanist-matematic or. Tiraspol

       2. Gimnaziul nr.1 din or.Rîbnița 

Municipiul Chișinău

        1. Liceul „N.Gogol”

        2. Liceul „Orizomtul”
Finala competițiilor  (mun. Chișinău, Clubul Republican de Şah şi Joc de Dame, str. Şciusev, 111, Chişinău. Telefon: 022 23 76 72). www.sahmoldova.md

Termenii de desfăşurare: 14-18 aprilie 2015.

Ofertele pentru participare la etapa finală urmează a fi expediate pe adresa electronică  sahmoldova@mail.ru sau prin fax: (022) 23-76-72  pînă la 10 aprilie 2015.

Turnul alb 2015

     

%%wppa%% %%slide=69%% %%align=center%%

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

     Evenimentul a avut loc la Clubul Republican de Şah şi Joc de Dame din Chişinău.

     În cuvîntul său de salut, preşedintele Federaţiei de Şah din Moldova, Igor Dodon, a remarcat că acest eveniment este istoric pentru RM.

„Astăzi, în premieră, în istoria contemporană a Moldovei, deschidem Turneul Naţinal de Şah între Echipele Şcolare „Turnul Alb”. Anul trecut, în Norvegia, Federaţia de Şah din Moldova a semnat un acord cu Federaţia de Şah din Rusia, conform căruia elevii moldoveni, începînd cu anul 2015, vor participa la turneul internaţional de şah cu acelaeaşi denumire. Este o posibilitate bună pentru tinerii şahiştii din ţara noastră de a se întîlni cu prietenii, colegii din alte state, fiind şi o modalitate de a-şi demonstra talentele”, a menţionat Igor Dodon.

Preşedintele Federaţiei de Şah din Moldova a remarcat că, pentru selectarea participanţilor turneului „Turnul Alb”, la Chişinău au avut loc întreceri raionale zonale printre elevi, în rezultatul cărora au fost desemnaţi cei mai buni jucători. Învingătorii acestei competiţii urmează să participe la turneul cu acelaşi nume care va avea loc peste căteva luni în Rusia. Totodată, Dodon a specificat că în ţara noastră avem şahişti foarte talentaţi, după care i-a mulţumit lui Anatoli Karpov pentru ajutor şi asistenţă în popularizarea acestui joc în rîndul  tineretului din Moldova. În mod special Igor Dodon a subliniat că anume datorită lui A. Karpov, a fost posibilă deschiderea în şcolile din ţara noastră a peste 150 clase de şah.

La rîndul său, multiplul campion al URSS, Europei şi lumii la şah, marele maestru internaţional, Anatoli Karpov, i-a felicitat pe participanţii la turneu cu lansarea “unei tradiţii frumoase şi mari”, menţionînd că elevii din Moldova au obţinut şansa de a adera la familia tinerilor şahişti din Europa şi lume.

La deschiderea turneului a mai participat şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federației Ruse în Moldova, Farit Muhametşin. În discursul său, diplomatul şi-a exprimat încrederea că asemenea evenimente pot contribui la consolidarea relaţiilor dintre Moldova şi Rusia.

„Turnul Alb” este un turneu de şah între echipele instituţiilor de învăţămînt general, la început, unional (în perioada URSS), naţional (începînd cu 2004, în cadrul Federaţiei Ruse), iar din 2014 devenind internaţional. Este organizat anual, din anul 1969. Printre obiectivele Turneului pot fi menţionate:  popularizarea şahului în rîndul elevilor, depistarea tinerilor şahiştilor dotaţi şi creşterea calificării sportive a acestora.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

     Competițiile se desfășoară în perioada ianuarie – aprilie 2015 în trei etape:
Etapa I (locală): în orașele și raioanele Republicii Moldova pentru determinarea echipei învingătoare a orașului (raionului) (ianuarie 2015)
Etapa II : competițiile zonale (20-22 martie 2015), care se vor desfășura în 5 zone:

Zona de Nord (locul desfășurării – mun. Bălți).
Responsabilă de desfășurare – Federația de șah a mun. Bălți (d-l V.Sanduleac)
Participă echipele învingătoare din: mun. Bălți, r-le Briceni, Edineţ, Donduşeni, Drochia, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Ocniţa, Rîşcani, Sîngerei, Soroca.

Zona de Centru (locul desfășurării – or. Ungheni)
Responsabilă de desfășurare – Federația de șah a raionului Ungheni (d-l V.Pricladov)
Participă echipele învingătoare din r-le Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Dubăsari, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni, Șoldănești, Telenești, Ungheni.

Zona de Sud (locul desfășurării – or. Comrat)
Responsabilă de desfășurare – Asociația de Șah și Dame din UTA Găgăuzia (d-l A.Cișmedji)
Participă echipele învingătoare din r-le Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă, Taraclia şi UTA Gagauzia.

     Unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului (locul desfășurării – or.Rîbnița)
Responsabilă de desfășurare – Federația de șah a raionului Rîbnița (d-l Iu.Golotin)
Participă echipele învingătoare din r-le Camenca, Grigoriopol, Dubăsari, Rîbniţa, Slobozia şi din oraşele Tiraspol şi Tighina.

Municipiul Chișinău
Responsabilă de desfășurare – Asociația Municipală de Șah Chișinău (d-na S.Haritonova)
Participă cîte 2 echipe învingătoare din fiecare sector al mun. Chișinău.
Etapa III: Finala competițiilor (mun. Chișinău, Clubul Republican de Şah şi Joc de Dame ( str. Şciusev, 111, Chişinău. Telefon: 022 23 76 72). Termenii de desfăşurare: 14-18 aprilie 2015).

=====================================================================================================

Descarca aici regulamentul turneului

Related posts

5 Thoughts to “Turneul National la Sah „Turnul Alb” 2015”

 1. Participant

  Exista oare vreo posibilitate de a descarca video-ul de la tuneu? Vad ca evenimentul a fost mediatizat de „privesc.eu” si ei cer 30 euro pentru a permite descarcarea.
  Cu toate ca ei invoca o multime de justificari totusi cred ca 30 euro e cam scump chiar si pentru asa o amintire. 

 2. Ana

  Putem descarca de undeva video acesta? Văd că privesc.eu permite descărcarea numai pentru abonament de 30 euro… Poate Dvs., ca organizatorii evenimentului, aveţi o copie care aţi putea să o faceţi disponibilă şi nouă?

  1. admin

   Privesc.eu a filmat la ei e si materialul.

 3. Ana

  Ei au acolo un punct:
  „Cum putem obține înregistrarea video a evenimentului organizat de noi?
  Originalul este disponibil doar pentru clienții care au achitat transmisiunea live. Ne puteți contacta pentru a cere înregistrarea.”
  Sau federatia nu a achtat transmisiunea live?

 4. Revencu Leon

  Locul 1.,,Liceul N.Gogol,,Locul 2.,,Liceul Orizomtul,,.Locul 3.,,Gimnaziul umanist-matematic or.Tiraspol,,.

Leave a Comment