Campionatul European Individual de Șah 2014Европейский Индивидуальный Чемпионат по Шахматам 2014

logo EICC 2014

======================================================================================

     S-a încheiat Campionatul European Individual de Șah 2014, cîștigătorul acestei ediții a devenit MMI rus Alexander Motylev, care a acumulat 9 puncte din 11 posibile (fara pierderi).

Pe locul 2 s-a clasat MMI spaniol Anton Guijarro David, care a acumulat 8 puncte la activ și un coeficient sumplimentar net superior. Anton Guijarro David este supriza acestui campionat, fiind un jucător puțin cunoscut în lumea șahului a obținut o performanța mai mult decît remarcabilă.

Locul III i-a revenit tînărului MMI rus Vladimir Fedoseev, care a acumult aceleași 8 puncte.

Cel mai bun rezultat al jucătorilor moldoveni l-a arătat MMI Viorel Iordachescu, care a acumulat 7,5 puncte la activ și s-a clasat pe locul 20!, ceea ce i-a permis să se califice la Cupa Mondiala care se va desfăşura în 2015 la Baku, Azerbaijan. Pornind de pe locul 77 din start, Viorel a prestat un joc bun și a reușit în ultima rundă să cîștige de la MMI Akopian Vladimir din Armenia – asta i-a permis să prindă „biletul” norocos pentru Cupa Mondială. 

Federaţia de Şah din Moldova  î-l felicită călduros pe marele maestru Viorel Iordachescu cu  calificatrea pentru Cupa Mondială de Şah și î-I dorește mari succese și în continare!

Cel mai bun rezultat obținut de jucătorii romani a arătat – MMI Lupulescu Constantin, care a acumult 8 puncte la activ, și la fel s-a calificat la Cupa Mondială.

EICC 2014 Fin

EICC 2014 Jucatori MDA

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

[wppa type=”slide” album=”41″ align=”center”][/wppa]

======================================================================================

Și-a dat startul Campionatul Europei la șah….

     În perioada 2-15 martie 2014 la Yerevan (Armenia) se desfășoară Campionatul European individual la șah printre bărbați. La competiție au venit să participe mai mult de 250 de șahiști de performanță din 27 de țări ai lumii. La Campionatul participă 123 de marii maeștri, 15 din care au ratingul internațional mai mare de 2700! Printre favoriții turneului se află așa mari maeștri ca Etien Bacrot din Franța, Pavel Elijanov din Ucraina, Dmitrii Iacovenco din Rusia, Jobava Baadur din Georgia, Woitașek Radoslav din Polonia, Navara David din Republica Cehă. Cea mai numeroasă echipa este echipa-gazdă a Armeniei (82 de jucători), urmată de Rusia (52 de jucători) și Georgia cu Israel (ambele țări cu 17 jucători).

     În pofida faptului că Campionatul se desfășoară printre bărbați, la competiție participă și femei. Echipa feminină este reprezentată de 5 mare maestre și 2 maestre internaționale. Curios este faptul, că printre șahistele-participante ale Campionatului joacă compatrioată noastră Irina Bulmaga, care astăzi reprezintă federația romînă de șah.

     Republica Moldova la acest Campionat este reprezentată de 3 șahiști – marii maeștri Viorel Iordachescu (numărul 77), Dumtru Svetușkin (numărul 79) și campionul actual al țării, discipolul școlii de șah din orașul Bălți, candidat în maeștri – Liviu Cerbulenco (numărul 219).

     După două runde disputate Vioel Iordachescu are 1,5 puncte, Dumitru Svetușkin – 1 punct și Liviu Cerbulenco – 1 punct la activ. În runda a doua Iordachescu a remizat cu marele maestru din Georgia, Jibava Baadur, iar Cerbulenco l-a învins pe marele maestru din Armenia – Petrosian Davit. În următoarea rundă Iordachescu se va întîlni cu marele maestru din Polonia, Wojtaszek Radoslaw, Svetușkin – cu marea maestră din Georgia, Arabidze Meri, Cerbulenco – cu maestrul internațional din Slovacia, Petenyi Tamas.

     Campionatul Europei se desfășoară dupe sistem Elvețian, în 11 runde.

    Participarea șahiștilor moldoveni la Campionatul Europei la șah a devenit posibilă datorită finanțării din partea Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.

Bargan Sergiu,

maestru internațional la șah,

antrenor FIDE

======================================================================================

EICC 2014 Yerevan

EICC 2014 Republic Square

EICC 2014 National Academic Opera and Ballet Theatre

======================================================================================

======================================================================================

Vezi aici site-ul oficial

Vezi aici rezultate si clasamente

Vezi aici partide live

Sursa foto: http://www.eicc2014.am/

Related posts

Leave a Comment