Campionatul Naţional de şah juniori și tineret – 2016Campionatul Naţional de şah juniori și tineret – 2016

     Federaţia de Șah a Republicii Moldova  în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova  a organizat în perioada  27 februarie – 4 martie 2016 Campionatul Națiomal la şah pentru copii, juniori si tineret  (categoriile 8-18 ani) la şah clasic. Competițiile s-au desfășurat în  Clubul Republican de șah și  în Şcoala Sportivă Specializată  nr.7 de şah. S-au întrunit  cei mai puternici tineri şahişti din Moldova  –  campionii raioanelor și premianții campionatelor municipale.  Cei 151 participanți  au fost repartizați pe categorii de vârstă: pînă la 8,10,12,14,16 și 18  ani. Pe lîngă chișinăueni la competiție au participat șahiși din Tiraspol, Bălți, Rîbnița, Comrat, Sîngerei, Orhei,  Fălești, Criuleni, Ceadîr-Lunga,  Drochia, Ialoveni, Edineț ș.a.

           În turneul băieților pînă la 8 anișori medalia de aur i-a revenit elevului Şcolii Sportive Specializate nr.7 de şah  din  Chișinău Laurențiu Drăgan, iar  pe locurle 2 și 3 s-au clasat Sabin Luca  și David Palade. Între fete  pînă la 8 ani pe primul loc s-a clasat  Iana Luca din Chișinău.

Între  băieți pînă la 10 ani au participat 30 de tineri  şahişti. Alexandr Scurtu din Rîbnița a ocupat primul loc, Vlad Socolov din Chișinău – locul doi, iar medalia de bronz a cucerit-o Stanislav Cebotari din Fălești. Între fete  pînă la 10 ani pe primul loc s-a clasat  eleva Şcolii Sportive Specializate nr.7 de şah  din mun. Chișinău Pranițchi Michelle.

În grupa  șahiștilor pînă la 12 ani medalia de aur i-a revenit lui Dragoș Cereș din Chișinău, iar medalia de argint a cucerit-o Daniil Cononov din Bălți, medalia de bronz – Rostislav Keller din Tiraspol. În clasamentul fetelor medalia de aur a obținut-o Alina Mihailova din Comrat .

Cea mai anevoioasă  a fost lupta în grupa  șahiștilor pînă la 14 ani. Au participat și 11  şahişti cu rating internațional. Pe prima treaptă a podiumului a urcat Ivan Schițco din  Chișinău, Ilie Martînovici din Rîbnița s-a situat pe locul doi, iar locul 3 i-a revenit lui Pavel Glavan . Între fete  pînă la 14 ani medalia de aur i-a fost înmînată Valentinei Verbin din Chișinău.

Între  juniori pînă la 16 ani elevul Şcolii Sportive Specializate de şah din Chişinău Andrei Macovei a reușit să  cucerească trofeul principal cu 6,5 puncte la activ din 7 posibile. În clasamentul junioarelor medalia de aur a obținut-o Alina Manițcaia din Bălți.

Titlul de campion al Moldovei  între  tineret pînă la 18 ani l-a cucerit Nichita Morozov din Chișinău. Medalia de aur  între  tinere pînă la 18 ani a cucerit-o  eleva Şcolii Sportive Specializate   din Bălți Paula-Alexandra Gîtu,  ex-campioană a Moldovei între senioare, membru al lotului național.

Premianții campionatului  au fost  premiaţi cu medalii, premii bănești  şi diplome. Turneul a servit ca un test serios pentru tinerii şahişti în ajunul Campionatului Europei la şah pe categorii de vîrstă, care se va desfășura în or. Praga.

            Valeriu Coadă, Secretar General al Federației de Șah din Moldova

=================================================================================

   B 8     B 10     B 12     B 14     B 16 

F 8     F 10     F 12 

=================================================================================

REGULAMENTUL

Campionatului Naţional de şah juniori și tineret–2016

(masculin și feminin)

 

     I. Perioada  şi locul desfăşurării competiţiilor

     Campionatul va avea loc în  ȘSS nr.7 de șah  (str.Vasile Lupu, 14)  și  Clubul Republican de Șah  (str. Șciusev,111)  din Chişinău  în perioada 27.02 – 04.03.2016.  La competiţie vor fi admişi doar şahişti legitimaţi la asociațiile sportive afiliate la Federaţia de Șah a R. Moldova și care au plătit viza anuală pentru anul 2016. Ofertele de participare  cu indicarea listei sportivilor, anului nașterii, categoriei sportive,  se expediază de către asociațiile sportive  pînă la 24 februarie 2016 pe adresa electronica: ofertesah@mail.ru.

     Adunarea tehnică a antrenorilor şi tragerea la sorţi vor avea loc în Şcoala Sportivă Specializată  nr.7 de şah  la 27 februarie la orele 13.00.  Antrenorii echipelor prezintă  ofertele și legitimațiile sportivilor pînă la orele 13.00. Prima runda – 27.02.2016, ora 14.00.

     II. Condiţiile de participare

     Din partea fiecărui raion sunt admişi campionii și campioanele raioanelor  la categoria respectivă de vîrstă.

Pînă la 8 ani se admit sportivi a.n. 2008 și mai mici, care posedă categorie sportivă .

La categoria de  9-10 ani  se admit sportivi  a.n. 2006-2007, care posedă categoria 3-a, 2-a ori I.

La categoria de 11-12 ani  se admit sportivi  a.n. 2004-2005, care posedă categoria a 2-a ori I.

În  categoriile de vârstă 13-14 ani (a.n. 2002-2003), 15-16 ani (a.n. 2000-2001), 17-18 ani (a.n. 1998-1999), sunt admiși șahiștii, care posedă categoria întîia la șah.

      Competiţiile se vor desfăşura conform sistemului determinat de colegiul de arbitri în dependenţă de numărul de participanţi. Fiecărui jucător i se vor acorda 90 minute  la partidă.                                                

   III. Determinarea învingătorilor

Învingătorii competiţiilor  se determină după numărul de puncte acumulate. În cazul egalităţii numărului de puncte acumulate de doi sau mai mulţi sportivi se aplică coeficienţii: Bucholtz trunchiat ( – 1) , Bergher, progresiv.

  IV. Condiţiile administrativ-financiare

Cheltuielile, ce ţin de organizarea competiţiilor, arbitrare şi premierea învingătorilor, le suportă Federația de șah a Republicii Moldova.

Cheltuielile, legate de delegarea participanţilor (masă, cazare, drum etc.), le suportă organizaţiile care deleghează sportivii.

   V. Condiţii de premiere

        Primii trei învingători din fiecare categorie  de vârstă  sânt decoraţi cu diplome şi medalii de gradul respectiv cât şi cu premii băneşti în valoarea următoare: premiile I – câte 500 de lei, premiile II – câte 300 de lei şi premiile  III – câte 200 lei.

       

       

 

 

Related posts

Leave a Comment