Campionatul Republicii Moldova la Șah – 2014, Liga SuperioarăЧемпионат Молдовы по Шахматам — 2014, Высшая Лига

Ministerului Tineretului şi Sportului

CMLS 2014 centru

======================================================================================

CM 2014 Masculin Fin

     Astăzi, 20 februarie s-a încheiat Campionatul Republicii Moldova la seniori ediția 2014. Acest campionat a fost plin de surprize, una dintre care – faptul că Campionul Republicii Moldova a devenit Liviu Cerbulenco din Bălți, cu 7 puncte la activ și un coeficient mai bun decît la FM Pavel Vavric. Liviu probabil a fost foarte motivat să joace tare – în penultima runda și-a cîștigat antrenorul MMI Vasile Sanduleac, iar în ultima rundă pe Gorbanovsky Oleg. 

     Locul secund ia revenit lui FM Pavel Vavric din Chișinău, care a acumulat aceleași 7 puncte la activ, dar cu un coeficient suplimentar pușin mai mic decît la Liviu Cerbulenco. Pavel a remizat în ultima rundă cu FM Alexandru Ogleznev din Chișinău.

     Pe locul III s-a clasat FM Victor Agafii, cu 6,5 puncte din 11 posibile la activ. Victor cea mai buna parte a turneului a fost fruntea clasamentului și doar pierderea din ultima rundă de la IM Ruslan Soltanici nu i-a permis sa fie primul.

======================================================================================

CM 2014 Feminin Final

     Campionatul feminin (poate fi numit – între junioare) la senioare a fost dominat de Paula Gîtu din Bălți, care a prestat un joc mai bun și nu a lasat nici o șansă adversarelor – acumulînd 10,5 puncte din 11 posibile! Paula Gîtu – Campioana Republicii Moldova!

     Locul II a fost cucerit de Olga Hîncu din Chișinău, cu 9,5 puncte la activ, fără înfrîngeri.

     Pe locul III s-a clasat Gabriela Cazacu la fel din Chișinău. Gabriela a acumulat 9 puncte, cedînd doar în fața ocupantelor locurilor I și II.

     Maestra FIDE Stela Untilă s-a clasat pe locul 4 (7,5) și Mariana Barașianț pe locul 5.

     Interesant este faptul că ambii campioni la masculin – Liviu Cerbulenco și feminin – Paula Gîtu sunt discipolii MMI Vasile Sanduleac din Bălți, care la acest turneu nu ne-a bucurat cu un rezultat pe măsură, dar și-a ajutat elevii să strălucească!

     Felicitări călduroase cîștigătorilor! Succese și rezultate frumoase în continuare le dorim! BRAVO!

======================================================================================

     Astăzi, 10 februarie, la Clubul Republican de Șah și Joc de Dame și-a dat start Finala Campionatului Republicii Moldova la șah printre bărbați și femei.

În fiecare turneu, care se desfășoară separat, se vor juca 11 partide după sistem închis. În total participă 24 de șahiști din Rîbnița, Bălți și Chișinău.

Printre favoriții competițiilor se află multiplu campion al țării, membru lotului național olimpic, marele maestru internațional la șah Vasile Sanduleac (Bălți); membru lotului național, maestru internațional la șah Ruslan Soltanici (Chișinău); multiplu campion al republicii și a mun.Chișinău, maestru internațional la șah Boris Nevednicii (Chișinău). Echipa tinerilor talenți este reprezentată de Nichita Morozov (Chișinău), vice-campion al Europei pînă la 12 ani, multiplu campion al Republicii Moldova printre juniori, cel mai bun junior al anului 2014; Cerbulenco Liviu (Bălți), campionul actual al republicii printre juniori sub 18 ani; Oleg Gorbanovschii, campionul actual al țării printre juniori sub 16 ani.

La Campionatul feminin participă de asemenea 12 șahiste. În componența au intrat majoritatea campioanelor printre junioare la vîrstele sale – Elizaveta Lichii (sub 12 ani), Hîncu Olga (sub 16 ani), Gabriela Cazacu (sub 18 ani), toate din Chișinău. Totodată, la turneu participă vice-campioana actuală al Republicii Moldova printre femei, vice-campioana printre junioare sub 14 ani Gîtu Paula-Alexandra (Bălți).

La ceremonia de deschidere a Campionatului președintele Federației naționale de șah, Igor Dodon, a mulțumit toți sportivii pentru participare. Președinte a mai remarcat creșterea participanților-juniori în cadrul Campionatului Republicii Moldova printre seniori.

Campionatul Republicii Moldova la șah printre seniori se desfășoară în perioada 10-20 februarie a.c. cu suportul și în strînsă colaborare cu Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova. Învingătorii Campionatului la bărbați și femei obțin titlul de campion și respectiv campioana a Republicii Moldova și dreptul de a reprezenta țara noastră la Campionatul individual al Europei.

Fondul de premiere al Campionatului constituie mai mult de 20 mii lei. 

Secretar general

al Federației de șah

a Repunlicii Moldova                                                                                                      Sergiu Bargan

======================================================================================

[wppa type=”slide” album=”37″ align=”center”][/wppa]

======================================================================================

File de istorie

Descarcă aici regulamentul

Vezi aici rezultate si clasamente barbati

Vezi aici rezultate si clasamente femei

Descarca aici toate partidele la barbati

Descarca aici toate partidele la femei

Descarca aici imaginele

Vezi aici runda 1

Vezi aici rundele 2 – 5

Related posts

Leave a Comment