TURNEUL INTERNAŢIONAL DE ŞAH ,,MEMORIALUL DMITRII SVETUȘKIN”


Castigatori Memorialul D Svetushkin

Egor Lașkin a câștigat Memorialul Svetușkin

Federația de Șah a desfășurat în perioada 21-25 iulie Turneul Internațional Memorialul Dmitrii Svetușkin.  În data de 25 iulie Marele Maestru Internațional la șah Dmitrii Svetușkin (25.07.1980-04.09.2020) ar fi împlinit 41 de ani. Campion național în 2000, a fost membru permanent al naționalei Moldovei. A reprezentat cu succes țara la zece Olimpiade Mondiale. La Olimpiada din 2014 a obținut o performanță de rating de 2809. Un jucător puternic cu multe idei originale în deschidere și înțelegere pozițională profundă, a urcat la rating Elo 2621 și a fost o figură cheie în șahul moldovenesc.

         Dmitrii Svetușkin a fost un antrenor de succes, a antrenat cei mai puternici tineri jucători din țară fiind președinte al Consiliului antrenorilor Federației de Șah și antrenor al selecționatei Republicii Moldova. Un intelectual cu o gamă largă de interese, Dmitrii a ținut mult și la pregătirea fizică, iar triatlonul era favoritul său. Incapabil de conflicte, Dmitrii a fost un bun prieten al multor jucători de șah din întreaga lume.
Fiind limitat numărul locurilor disponibile din cauza pandemiei, la competiție au fost admiși cei mai puternici 50 de șahiști, dintre care nouă Maeștri în Sport.  După runda a opta clasamentul era condus de chișinăuianul Alexandr Elețchih, care acumulase 6,5 puncte în 8 runde, fiind urmat de maestrul international Andrei-Nestor Cioară din Ploiești (România) și maestrul FIDE Egor Lașkin din Tiraspol, care aveau câte 6 puncte. În runda decisivă Alexandr Elețchih a reușit numai să remizeze cu reprezentantul României maestrul internațional Boris Itkis, MI Andrei-Nestor Cioară a fost învins de MI Ruslan Soltanici din Chișinău, iar Egor Lașkin a reușit să-l învingă pe maestrul FIDE Bogdan Pavlenco din Chișinău. Astfel Alexandr Elețchih și Egor Laşkin  au acumulat câte 7 puncte.

         Conform coieficienților de departajare învingător al Turneului a devenit tânărul maestru din Tiraspol Egor Laşkin de 18 ani. Pe locul doi s-a clasat Alexandr Elețchih, iar locul trei i-a revenit ex-campionului RM, maestrului internaţional Ruslan Soltanici. În clasamentul feminin pe primul loc s-a clasat multipla campioană a ţării marea maestră Svetlana Petrenco. Cupa de argint a obținut-o tânăra Diana Tuktamâsova din Tiraspol, iar cea de bronz – eleva Școlii de șah din Chișinău Emilia Bîtcă. Primul loc printre juniori până la 14 ani l-a ocupat Semion Şapocinic din Chișinău, iar între copii până la 12 ani laureat a devenit reprezentantul Rusiei Vladislav Buga, care a reprezentat Școala de șah din Moscova. Primul loc între veteran l-a ocupat multiplul campion al RM MI Boris Nevednicii. Participanții au propus ca turneul să devină traditional. 

Svetushkin
In Memoriam Dmitry Svetushkin

Related posts

Leave a Comment