Campionatul Republicii Moldova la şah rapid 2022

Campionatul Republicii Moldova la Rapid

Clasament final
Marea maestră internațională Svetlana Petrenco și maestrul internațional 
Andrei Macovei – dubli campioni naţionali la şah!

            În perioada  17-18 martie s-a desfășurat Campionatul Republicii Moldova la şah rapid, organizat de Federaţia de Șah a Republicii Moldova. La campionat au fost admişi cei mai puternici şahişti din Chișinău, Tiraspol, Bălți, Comrat, Râbnița și Fălești cu rating internaţional mai mare de 1600, inclusiv  7 maeștri ai sportului.

Lupta în campionat a fost foarte dură, toţi jucătorii având un nivel bun de pregătire. Campion a devenit discipolul Școlii Sportive Specializate de șah nr.7 din Chișinău maestrul internaţional  Andrei Macovei din Chișinău, care a acumulat 5,5 puncte din 7 posibile. Câte 5 puncte au acumulat doi maeștri. Conform coieficienților de departajare medalia de argint  a obţinut-o tiraspoleanul Egor Lașchin, iar medalia de bronz i-a revenit campionului Republicii Moldova la șah clasic Dragoș Cereș, care va reprezenta țara  în perioada 26 martie – 7 aprilie curent la Campionatul European individual în orașul Terme Catez, Slovenia.

           În campionatul feminin campioana țării din anul trecut, eleva Școlii Sportive Specializate de șah nr.7 din Chișinău Victoria Bargan a condus clasamentul pe parcursul turneului, reușind să învingă în întâlnirea direct multipla campioană a țării marea maestră Svetlana Petrenco. Decisivă a fost partida din ultima rundă în care s-a confruntat Victoria Bargan cu campioana Republicii Moldova la șah clasic Ana Petricenco. Partida s-a încheiat cu remiză. Campioană a devenit Svetlana Petrenco, care a acumulat 7 puncte din 8 posibile. Medalia de argint i-a revenit Victoriei Bargan, iar pe locul 3 s-a clasat Alina Mihailova din Comrat.

           În perioada 19-20 martie s-a desfășurat Campionatul Republicii Moldova la şah blitz. În campionatul masculin au fost admiși primii 11 șahiști conform ratingului internațional și trei șahiști din semifinală, astfel au participat 12 maeștri în sport. Campion la blitz a devenit MI Andrei Macovei, care a acumulat 12 puncte din 13 posibile. Pe locul secund s-a clasat maestrul din Tiraspol Egor Lașchin cu 9 pucte la activ, iar pe locul 3 – maestrul internațional Sergiu Vedmediuc cu 8,5 puncte. În turneul feminin campioană a devenit MMI Svetlana Petrenco, care a acumulat 9 puncte din 10 posibile, locul doi – Victoria Bargan (8 puncte), locul 3 – Alina Mihailova (7 puncte).

Învingătorii Campionatelor au fost decorați cu cupe, diplome și premii bănești.  În perioada 1-3 aprilie Federația de Șah va desfășura campionatele naționale de șah rapid și de șah blitz tineret în grupele de vârstă până la 16, 18, 20 ani, iar în perioada  13-17 aprilie va fi organizat la Chișinău campionatul național între copii până la 8 ani și până la 10 ani.

Related posts

Leave a Comment