Simultan al marei maestre Mașa Klinova organizat de Academia de Șah Bologan

Simultan

Marea maestră internațională la șah Mașa Klinova, dublă campioană a Izraelului (în 1992 și în 2010) a jucat în data de 19 martie un simultan cu tineri șahiști refugiați din Ucraina și tineri șahiști din Chișinău. Simultanul a fost organizat de Academia de Șah Bologan.

Simultanul este un meci special de șah în care un jucător experimentat, joacă mai multe partide simultan împotriva mai multor adversari, fiecare dintre ei având propria sa tablă de șah.

Mașa Klinova este discipola ilustrului antrenor Veaceslav Cebanenco, a participat la 12 Olimpiade mondiale, a câștigat de două ori turneele zonale a Campionatului Mondial  feminin: în 1993, la Zagreb și în 1998, la Dresda. De asemenea, în 2000, Klinova a participat la Campionatul Mondial de șah feminin prin sistem knock-out. Ea  s-a născut în Uniunea Sovietică, dar din 1992 s-a mutat în Israel. Este câștigătoare a multor turnee internaționale de șah Stockholm Scandics Hotels (1999), Odesa (2001), Simferopol (2003),  Sevastopol (2005).

Marea maestră a povestit copiilor cum a ajuns în fermecătoarea lume a șahului, despre rezultatele sale sportive și despre antrenamentele sub îndrumarea patriarhului șahului moldovenesc Veaceslav Cebanenco.

Printre participanții la simultan , care au luptat cu marea maestră la tabla cu carouri au fost recentele premiante a  Campionatului mun. Chișinău la șah între copii Poleacova Anastasia, Garaba Valeria, Ungureanu Gabriela și Poleacova Alexandra, care au rămas foarte impresionate de jocul marei maestre.

Marea maestră internațională Mașa Klinova le-a urat mult succes și pace tinerilor șahiști și le-a înmânat cârți de șah cu autografe celor mai activi participanți la simultan.

Related posts

Leave a Comment