CIREȘAR 2020

Campionul Moldovei a  câștigat trofeul de aur la Cireșar!

Opt țări au reprezentat cei 188 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, care au luptat pentru cele 24 de Cupe a Festivalului Internațional de Șah Cireșar 2020. Ediția din acest an s-a desfășurat pentru prima dată online. Evenimentul a fost organizat de Federația de Șah a Republicii Moldova în parteneriat cu Academia de Șah Hannibal din București.

Participanții la turneu au fost repartizați în patru grupe conform vârstei: până la 8, 10, 12 și 14 ani. Printre participanți au fost și șahiști experimentați, campioni ai țărilor sale, dar și șahiști, care au luptat prima dată la un turneu internațional. Federația de Șah din Moldova a fost reprezentată de 38 de șahiști din Chișinău, Tighina, Bălți, Comrat, Tiraspol, Fălești, Râbnița și Strășeni.

Campionul Moldovei Stas Cebotari, care se antrenează la Casa de creație din Fălești a reușit să acumuleze 7 puncte din 9 posibile în cea mai puternică grupă, între șahiști până la 14 ani, obținând trofeul de aur.

Elevul Școlii de șah din Tiraspol Kiril Gurețchii a acumulat 7.5 puncte între șahiști până la 10 ani și s-a clasat pe primul loc, fiind urmat la distanță de ceilalți 59 de participanți.

Clasamentul grupei între copii până la 8 ani l-a condus tot turneul Vitali Jimji din Comrat, care a acumulat 7,5 puncte în primele 8 runde, dar înfrângerea din ultima rundă i-a permis să cucerească numai Trofeul de argint.   El a fost depășit de francezul Lacan Rus David, care a acumulat 8 puncte fiind învins numai de Vitalii Jimji.

Eleva Școlii sportive specializate nr.7 de șah din Chișinău Verbin Cleopatra a obținut Trofeul de bronz în grupa fetelor până la 12 ani. Pe locul 1 s-a clasat Stefan Iulia-Cristiana din România, iar pe locul doi Pragnya H G din India. Toktomushev Teimur din Ucraina a obținut Trofeul de aur între băieți pânî la 12 ani.

Au luptat destoinic pentru medalii, demonstrând un joc curajos, și tinerii șahiști Anastasia Poleacova, Călin Maliștean. Radu Albu, Vladislav Ivarlac, Dan Văzdăuțan, Ecaterina Comarnițcaia, Alexandru Conovca, Semion Stancev, Vlad Albu, Vlaicu Beresteanu, Andrei Ciur, Elena Chiosa, Vladislav Sirețanu, Ecaterina Chireacova, Iacov Gumenâi, Kiril Stancev, Silviu Bacalu și Emilia Bâtcă.

Trofeele Festivalului Cireșar vor fi expediate prin poștă învingătorilor din Moldova, România, Ucraina, India, Franța, Ungaria, Bielorusia sau Polonia cu speranța că ediția din 2021 va putea fi desfășurată la table de șah obișnuite în sălile din Chișinău.

            Următorul eveniment șahistic va avea loc în perioada 12-14 iunie. Va fi Campionatul Internațional de Șah Online al României, la care participă numeroase echipe din diferite țări, iar Moldova va fi reprezentată de tânăra echipă a Academiei de Șah Bologan.

Related posts

Leave a Comment