PREŞEDINTELE FIDE: ÎN TOAMNĂ LA CHIȘINĂU SE VA DESFĂȘURA CAMPIONATUL MONDIAL DE ȘAH FEMININ


Kirsan Iliumjinov Conferinta 2014

Chişinău, 2 aprilie. (INFOTAG). „Experienţa de instruire în domeniul şahului în şcolile rurale din Republica Moldova, iniţiată ca un proiect pilot, dar care a cunoscut o dezvoltare bună, a devenit un exemplu demn de urmat în lume”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia ”INFOTAG”, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), ex-preşedintele Kalmâkiei, Kirsan Iliumjinov.

Preşedintele FIDE a subliniat că iniţiativa marelui maestru internaţional, Viorel Bologan, realizată cu succes în şcolile din republică acum doi ani, a fost acceptată cu entuziasm, de exemplu, chiar şi în Republica Sud-Africană.

”Atunci când în timpul unei călătorii ordinare la Johannesburg am anunţat că în 200 de şcoli ale Republicii Moldova se predă şahul ca obiect de studiu, iar în 100 de instituţii de învăţământ au fost instituite clase de şah, preşedintele Republicii Sud-Africane RSA, Jacob Zuma, a fost impresionat şi a decis să preia această experienţă. În şcoala localităţii sale de baştină funcţionează acum un club de şah pentru copii, o Academie a şahului.  Din câte cunosc, chiar regina Marii Britanii, Elizabeta a II-a, a jucat o partidă de şah la această Academie. Toate însă au început cu iniţiativa moldovenească”, a subliniat Iliumjinov.

Preşedintele Federaţiei nu şi-a ascuns mândria pentru faptul că după ce a fost ales şef al FIDE, în anul 1995, a susţinut reprezentanţii şahului moldovenesc prin toate mijloacele.

”În anul în care am fost ales preşedintele FIDE, conform cotei de preşedinte al, puteam oferi posibilitate ca în finala Campionatului mondial de şah să evolueze doi  maeştri talentaţi. Am optat pentru pământeanul meu, cu care am învăţat într-o clasă, Alexandr Ungaev, şi pentru conaţionalul Dumneavoastră, maestrul Viorel Bologan. Şi nu am greşit cu alegerea. Bologan este un talent puternic şi remarcabil în lumea şahului”, a declarant Iliumjinov.

Vicepreşedintele Federaţiei, Ali Nihat Yazici, a apreciat că proiectul din Republica Moldova ”Şahul sătesc” este cel mai de succes proiect în practica organizaţiei.

”În doi ani, aţi obţinut o popularizare largă a şahului ca probă sportivă, pe de o parte, şi ca joc intelectual, pe de altă parte. În total, asemenea iniţiative au fost înregistrate în 70 de ţări ale lumii, dintre care doar 10 – în Europa. Considerăm că Moldova este cel mai bun exemplu”, a spus Yazici.

Preşedintele Federaţiei de Şah din Moldova, Igor Dodon, a informat că vizita de lucru a lui Kirsan Iliumjinov are legătură cu desfăşurarea tradiţională la Chişinău a turneului internaţional de şah ”Veaceslav Cebanenco”, la care participă 200 de jucători, inclusiv de nivel mondial.

Ilumjinov şi Dodon nu exclud faptul că finala Campionatului mondial de şah feminin ar putea avea loc la Chişinău, în octombrie 2014, dacă Moldova va reuşi să depună cererea respectivă la comitetul organizatoric FIDE, până la 30 aprilie.

Sursa: http://www.infotag.md/

 


Related posts

Leave a Comment