Vizita președintelui Federației Internaționale de Șah, Kirsan Iliumjinov la ChișinăuВизит президента Международной Шахматной Федерации, Кирсана Илюмжинова в Кишиневе

     Președintele Federaţiei Internaţionale de Şah, Kirsan Iliumjinov a avut o vizită la Chișinău pentru a participa la Festivalul Internaţional de şah „V. Cebatenco”, ediţia a XVII-a. În cadrul acestei vizite președintele Federaţiei Internaţionale de Şah, Kirsan Iliumjinov împreună cu președintele Federației de Șah din Moldova, Igor Dodon au susținut o conferință de presă, după care a avut o întâlnire cu premierul Iurie Leancă. Punctul culminant al vizitei a fost participarea președintelui Federaţiei Internaţionale de Şah, Kirsan Iliumjinov la închiderea Festivalului Internațional de Șah «V. Cebanenco» 2014.

[wppa type=”slide” album=”43″ align=”center”][/wppa]

======================================================================================

     Președintele Federației Internaționale de Șah, Kirsan Iliumjinov, și președintele Federației de Șah din Moldova, Igor Dodon au susținut o conferință de presă în cadrul careia s-au atins așa subiecte ca: „Șahul în școală”, „Festivalul Internațional de Șah «V. Cebanenco» 2014”, „Campionatului mondial de şah feminin” și altele.

======================================================================================

     Președintele Federației Internaționale de Șah, Kirsan Iliumjinov a avut o întâlnire cu premierul Iurie Leancă.

Părțile au discutat despre importanța șahului, mai ales pentru micuți, deoarece  jocul dezvoltă inteligența.

Președintele Federației a menționat că, potrivit unui sondaj britanic, peste 600 de milioane de oameni din toată lumea joacă șah, dar se dorește ca această cifră să ajungă la un miliard.

„Cu zece ani în urmă, în Turcia nu se juca șah. După ce a fost inclus în programele școlare, acum aproape patru milioane de copii joacă șah. În Mexic, șahul este predat în 200 de mii de școli. Aceste tip de sport reduce rata criminalității, deoarece copiii mereu sunt antrenați în jocul minții”, a precizat Kirsan Iliumjinov.

Iurie Leancă a spus că și el juca șah cu tatăl său, care este profesor de matematică, și că a participat la diverse concursuri. De asemenea, a precizat că va examina, împreună cu colegii de la Ministerul Educației, posibilitatea introducerii șahului  în grădinițe pentru copiii de la vârsta de cinci ani, iar în școli – din clasa întâi.

La final, s-a convenit ca până la sfârșitul anului, la Chișinău, să fie organizat un turneu internațional sau o Olimpiadă.

======================================================================================

Închiderea oficială a Festivalului Internațional de Șah „V. Cebanenco”, ediția a XVII-a.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Working visit to Moldova

Surse: http://gov.md/, http://www.privesc.eu/, http://www.infotag.md/

Related posts

Leave a Comment