FESTIVALUL INTERNAŢIONAL LA ŞAH “Toamna Moldovei” 2012


          Federaţia de şah a R. Moldova                  DGETS a mun. Chişinău 

               Academia de şah “Bologan”                          Asociaţia Tinerilor Şahişti       

                    Şcoala Sportivă Specializată Nr.7 de şah  

Vă invită la:

Festivalul Internațional de Șah

„Toamna Moldovei 2012”

Chişinău, 27 octombrie – 31 octombrie

Tradițional în vacanța de toamnă elevii pasionați de șah din municipiul Chișinău participă la turneul „Toamna Moldovei” organizat de Şcoala Sportivă Specializată nr.7 de şah . Ediția din acest an a fost una specială.

Propunerea comisiei pentru copii și juniori  a federației de șah de a organiza un festival de șah între copii cu premii substanțiale și cu invitarea tinerilor șahiști din alte țări, a fost susținută de conducerea Federației. Cu ajutorul Președintelui Federației D-lui Igor Dodon și a Academiei de șah „Bologan” au fost mărite considerabil premiile. Astfel premiul pentru locul 1 în turneul principal a fost stabilit în sumă de o mie două sute lei. O premieră absolută în Republica Moldova.

Festivalul s-a desfăşurat  în perioada 27 – 31 octombrie în incinta Şcolii Sportive Specializate de şah  (str. Vasile Lupu, 14) . Dacă în anii trecuți la turneu participau pînă la o sută de elevi, la ediția actuală au participat 168 de șahiști. Pe lîngă chișinăueni au venit să lupte pentru trofee oaspeți din Comrat, Tiraspol, Bălți, Dubăsari,  Leova, Rîbnița, Orhei, Căușeni, Rezina și Criuleni.

De remarcat că conform regulamentului la festival au fost admişi numai şahişti pînă la 16 ani cu categorie sportivă, aceasta a exclus prezența începătorilor, care ar putea primi „mat copilăresc”.  Competiția s-a desfățurat după sistemul elvețian.

În turneul principal doi chișinăuenii au acumulat cîte 7,5 puncte în 9 partide. A fost nevoe de calcularea coeficienților de departajare. Premiul principal a fost cucerit de Nichita Morozov premiant al Campionatului Europei din  Bulgaria (2011), iar locul doi i-a revenit lui Valeriu Iovcov. Pe locul 3 s-a clasat alt șahist din capitală Egor Procop cu 6,5  puncte.

Între fete pînă la 16 ani primul loc l-a ocupat campioana Moldovei Olga Hîncu, iar locurile 2 și 3 le-au împărțit Gabriele Cazacu și Valeria Goian (toate din Chișinău).

În grupa  băieţilor pînă la 14  ani s-au evidențiat Cristian Grama din Chișinău (locul 1), Igor Petruli (Dubăsari) pe locul 2 și Nichita Chetrari din Chișinău (locul 3). Între fete cea mai puternică s-a dovedit a fi Gîtu Paula din Bălți, iar locul 2 și 3 le-au împărțit Diana Daicu și Galina Lesnic (ambele din Chișinău).

În turneul pînă la 12 ani toate cupele au rămas în Chișinău. Doi baeți au demonstrat o pregătire formidabilă. Andrei Macovei a acumulat 8,5 puncte cu o singură remiză în ultima partidă, iar Nicolae Calincov cu 8 puncte la activ s-a situat pe locul 2. Pe locul 3 s-a clasat Lilian Gangan.

Între fete cea mai bună pregătire a demonstrat-o Anastasia Grigoriță, care a acumulat 6 puncte, iar pe următoarele locuri s-au clasat Elizaveta Lichii și Valeria Mocanu.

Între băieți pînă la 10 ani s-au înscris la turneu patruzeci de sportivi.

Premiantul Campionatului Mondial între elevi din Iași din lunamai IvanSchițco și de această dată s-a dovedit a fi mai ager cucerind cupa de aur cu 8 puncte acumulate. Alți trei jucători au acunulat cîte 7 puncte. Locul 2 i-a revenit lui Alexandr Mișin din Rîbnița, iar locurile 3 și 4 le-au ocupat Vladislav Vorobiov și Laurențiu Slănină din Chișinău.

Paisprezece fete au luptat pentru cupele destinate fetelor pînă la 10 ani. Cupa de aur a cucerit-o Liudmila Sandețcaia din Rezina, care a acumulat 6 puncte în 7 runde, iar șahistele din capitală Valentina Verbin și Valentina Rotaru s-au clasat pe locurile 2 și 3.

În grupa prichindeilor pînă la 8 ani au luptat 51 de concurenți. Egor Cozac din Rîbnița a reușit să-i întreacă pe toți acumulînd 7,5 puncte. Chișinăuianul Dragoș  Cereș a cucerit cupa de argint, iar lui Stepan Zaiarschii din Tiraspol –  cupa de bronz. Între fetițe pînă la 8 ani Locul întîi l-a ocupat Felicia Ojog, altă chișinăuiancă Paula Mocanu a cucerit cupa de argint, iar cupa de bronz a plecatla Comratcu Alina Mihailova.

Participanţii la festival au demonstrat o prestație bună pentru vîrsta lor şi sperăm că în viitorul apropiat ne vor bucura cu noi succese. Premianţii campionatului au fost decoraţi cu cupe, diplome şi premii. Le dorim să cucerească cît mai multe medalii şila Campionatulmondial la şah între copii pe categorii de vîrstă, care se va desfăşura în oraşul Maribor (Slovenia) în perioada 7 -19 noiembrie 2012, iar acest turneu a fost o pregătire foarte  bună.

Valeriu Coadă, director-adjunct al Şcolii Sportive Specializate nr.7 de şah  din mun.Chişinău , directorul turneului.

Vezi aici mai multe imagini

Imaginile pot fi descarcate aici

============================================================================================

 

============================================================================================

Toamna Moldovei   Turneu AB fete si baieti 14- 16 ani

============================================================================================

Toamna Moldovei Turneu C fete si baieti 12 ani

============================================================================================

Toamna Moldovei  Turneu D baieti 10 ani

============================================================================================

Toamna Moldovei  Turneu D fete 10 ani

============================================================================================

Toamna Moldovei   Turneu E fete si baieti 8 ani

============================================================================================

Telefon de contact : 069065949

Descarcă prospectul turneului aici 

Скачать приглашение  


Related posts

14 Thoughts to “FESTIVALUL INTERNAŢIONAL LA ŞAH “Toamna Moldovei” 2012”

 1. владимир

  Что необходимо для членства в Шахматной Федерации?
  Владимир,Кагул.

  1. admin

   1. de completat cerere de aderare
   2. 1 foto 3×4
   3. 100 lei

 2. Constantin

  Unde poate invata un copil sa joace bine sah?

  1. admin

   La Școala de Șah (str. Vasile Lupu, 14)…

  2. brega stanislav

   la liceul prometeu

 3. Costel

  Unde putem gasi tragerea la sorti a turneelor din cadrul Festivalului international?

  1. brega stanislav

   in liceul str vasilie lupu 14

  2. laurentiu

   chess results 

 4. A

  Da pentru turneele D şi E va fi afişată tragerea la sorţi?

  1. admin

   Da, incepind cu ziua de 28 octombrie.

 5. Costel

  Unde putem gasi reyultatele turneelor din cadrul Festivalului international de şah “Toamna  Moldovei?

  1. admin

   ele deja sunt, putin mai sus…

Leave a Comment