Igor Dodon a fost reales în funcţia de preşedinte al Federaţiei de Şah a RM


23 decembrie, 2015

Astăzi, a avut loc Adunarea de dare de seamă şi alegeri a Federaţiei de Şah a RM, în cadrul căreia Igor Dodon a fost reales în funcţia de preşedinte al Federaţiei de Şah din Republica Moldova pentru al II-lea mandat.

În raportul său de totalizare Igor Dodon a menţionat că în perioada de patru ani, Federaţia a cunoscut o nouă etapă de dezvoltare, prin continuarea tradițiilor frumoase a șahului moldovenesc, dar și modernizarea metodelor de propagare a șahului.

“Pe parcursul acestor ani au fost constituite asociații teritoriale de șah în mai multe raioane: Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Nisporeni, Sîngerei și Strășeni. Pentru propagarea şahului în rîndul copiilor specialiştii Federaţiei au elaborat Curriculumul de şah (optional) pentru instituţiile de învăţămînt primar.  Au fost  create şi dotate cu inventar 143 de  cluburi sportive de şah  în instituţii  de învăţămînt şi case de cultură în diferite localităţi.

În 4 ani numărul jucătorilor cu rating Elo, practic, s-a dublat. La moment avem peste patru sute de jucători în lista ELO, printre care: 9 Mari Maeştri Internaţionali, 13 Maeştri Internaţionali, 14 Maeştri FIDE. Conform numărului şi nivelului de pregătire al şahiştilor pe arena internaţională, astăzi Moldova se clasează pe locul 49 în lume, dintre 171 de ţări”, a menţionat Igor Dodon.

„De asemenea, în perioada de raport a sporit numărul competițiilor naționale şi internaționale cu circa 50%. Sportivii moldoveni au obţinut performanțe la Olimpiadele mondiale, la Campionatul Mondial, Campionatul Europei etc.  Pentru prima dată  reprezentantul țării noastre cucerește o medalie între juniori pînă la 18 ani la Campionatul Europei la șah, care s-a desfășurat în perioada 18-28 octombrie 2014 în or. Batumi (Georgia).

Pe parcursul celor 4 ani au fost organizate anual cîte circa o sută de turnee republicane şi locale, dar unul dintre cele mai importante evenimente şahistice a fost Festivalul Internaţional de şah „V.Cebanenco” , care a avut loc în 2012 şi 2014, la care au participat Mari Maeştri de elită din Moldova, Ucraina, România, Qatar, Georgia, Israel, Letonia şi campioana lumii la Şah în 2001 Zhu Chen. În cadrul acestui eveniment de anvergură Moldova  a fost vizitată de Kirsan Ilyumzhinov preşedintele FIDE, Ali Nihat Yazici, vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah, dl Ion Dobronauţeanu, delegat FIDE din Romania. Festivalul Internaţional de Şah „V. Cebanenco”, organizat de Federaţia  de Şah a Republicii Moldova a avut un larg ecou internaţional”, a mai spus Igor Dodon.

În cadrul Adunării de dare de seamă a fost adoptat un program de activitate pentru anii 2016-2019, unde au fost fixate obiectivele de bază ale Federaţiei de Şah, printre care: crearea a cel puțin 20 de organizații afiliate în anul 2016, iar pînă în 2019 – asociații afiliate de șah și în celelalte raioane; desfășurarea în 2016-2019 în Republica Moldova a unui campionat mondial sau European; desfășurarea în toamna anului 2016 a unui turneu open feminin cu un fond solid de premiere; organizarea în 2016-2017 a cursurilor de instruire pe termen scurt, cu invitarea formatorilor regionali,  legitimaţi la Federația de Şah, în toate unităţile administrative ale Republicii Moldova, cu cadrele didactice care să poată preda această disciplină; desfășurarea începînd cu  2017 a Campionatului RM între amatori, ş.a.

În închere Igor Dodon a menţionat: „Ţin să le mulţumesc tuturor colegilor pentru încrederea manifestată şi pentru aprecierea activităţii mele în calitate de conducător al Federaţiei de Şah în ultimii patru ani. Votul dumneavoastră înseamnă nu doar o apreciere, ci şi o răspundere enormă. Sînt convins că alături de dvs., vom putea continua promovarea şahului în Moldova, să educăm mari maeştri şi campioni. Sarcina noastră, şi, în primul rînd, a mea în calitate de conducător al Federaţiei, este să creăm toate condiţiile necesare, pentru ca Moldova să fie cunoscută în lumea întreagă ca o ţară-şahistă de valoare, ca o ţară în care locuiesc şi se antrenează campioni. Felicitări cu ocazia apropiatelor sărbători de iarnă! Iar şahiştilor noştri le urez doar locuri de frunte în noul an 2016!

Menţionăm că Igor Dodon a fost ales preşedinte al Federaţiei de Şah din RM în unanimitate în anul 2011 în cadrul celei de-a patra Conferinţe a federaţiei de profil.


Related posts

Leave a Comment