Turneul International la Șah „Toamna Moldovei-2014”. PremiereTurneul International la Șah „Toamna Moldovei-2014”. Premiere

Toamna Moldovei 2014 2 centru

     Tradițional în vacanța de toamnă elevii pasionați de șah participă la Festivalul  internațional „Toamna Moldovei” organizat de Şcoala Sportivă Specializată nr.7 de şah cu susținerea Federației de Șah . Festivalul din acest an s-a desfăşurat  în perioada 25-29  octombrie în incinta restaurantului Velgar din  Chișinău. La ediția actuală au participat 135 de șahiști. Pe lîngă șahiștii din capitală au demonstrat o bună pregătire și șahiștii din Edineț, Tiraspol, Ceadîr-Lunga, Strășeni, Rîbnița, Nisporeni, Cahul, Ialoveni și Fălești. Festivalul este bine cunoscut și de școlile de șah din Iași (România) , Odesa și Iliciovsc (Ucraina) , care și-au delegat reprezentanții săi la Festival.

          Conform regulamentului, la festival au fost admişi numai şahişti pînă la 14 ani cu categorie sportivă.  Competiția s-a desfățurat după sistemul elvețian.

        În grupa prichindeilor pînă la 8 ani au luptat 55 de concurenți, iar  

rezultatele au fost senzaționale. Doi șahiști din nordul țării au reușit să-i întreacă pe ceilalți concurenți. Stanislav Cebotari din Fălești a acumulat 8 puncte, iar pe locul secund s-a situat Cătălin Dutca din Edineț cu 7,5 puncte. Pe locul 3 s-a clasat  Cristi Rotaru.

         Între fetițe pînă la 8 ani au dominat clasamentul elevele Şcolii Sportive Specializate nr.7 de şah din Chișinău. Locul întîi l-a ocupat Ana Petricenco, Victoria Bargan a obținut cupa de argint, iar cupa de bronz i-a revenit Nicoletei Nicorici.

         În competiția băieților pînă la 10 ani au participat  39 de sportivi. Elevul Şcolii Sportive Specializate de şah  Leon Revencu a ocupat primul loc, reușind să acumuleze 8 puncte (fara pierderi). Daniil Barudi din Iliciovsc a cucerit cupa de argint cu 7 puncte, iar Constantin Pleșca –  cupa de bronz. Cupa de aur  la fete a obținut-o vice-campiona mondială Felicia Ojog din Chișinău, cea de argint – Alina Pruteanu, iar Iana Cabacenco s-a clasat pe locul 3.

           Cupa de aur la juniori pînă la 12 ani a cucerit-o discipolul Şcolii Sportive Specializate nr.7 de şah din Chișinău Ivan Schițco, cupa de argint  i-a revenit lui Alexandr Mișin din Rîbnița, iar pe locul 3 s-a clasat Vlad Vorobiov.

          Între junioare pînă la 12 ani pe prima treaptă a podiumului a urcat eleva Şcolii Sportive Specializate de şah  Mihaela Cotun, pe locul 2 s-a clasat Valentina Rotaru, iar pe locul 3 – Ecaterina Atamaniuc din Nisporeni.

           Între  juniori pînă la 14 ani pe locul 1 s-a clasat Egor Lașchin din Tiraspol, locul 2 i-a revenit lui Iunis Barudi  din Iliciovsc, iar Alexandru Talmaci s-a clasat pe locul 3. Premiile  principale între junioare pînă la 14 ani au fost înmînate Anastasiei Grigoriță și Galinei Ciorbă din Chișinău.

         Premianţii Festivalului au fost decoraţi cu premii bănești,cupe și diplome. Sperăm că experiența acumulată le va permite tinerilor șahiști în viitorul apropiat să evolueze cu succes pe arena internațională, urmînd exemplul lui Valeriu Iovcov, medaliat cu bronz la Campionatul Europei la șah între juniori pînă la 18 ani, care s-a desfășurat în perioada 18-28 octombrie în or. Batumi (Georgia). Anume în așa turnee s-au călit și marii maeștri internaționali Viorel Bologan, Dumitru Svetușchin,  Elmira Scripcenco, Svetlana Petrenco etc.       

    Valeriu Coadă, secretarul Federației de șah a R.Moldova   

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Toamna Moldovei 2014 8 ani Fin

Toamna Moldovei 2014 8 ani Fin

Toamna Moldovei 2014 10 ani Final

Toamna Moldovei 2014 10 ani Fin

Toamna Moldovei 2014 14 ani FinalToamna Moldovei 2014 14 ani Fin

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

%%wppa%% %%slide=59%% %%align=center%%

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Turneul International la Șah „Toamna Moldovei-2014″

Related posts

Leave a Comment