Turneul Naţional la șah “Turnul alb” între echipe şcolare 2016


A Turnul alb 2016 colaj

***************************************************

Rezultate si clasamente

****************************************************

Federaţia de Şah din Moldova a premiat învingătorii Turneului Naţional de Şah între echipe şcolare „Turnul Alb”

 Federaţia de Şah din Moldova a desfășurat în perioada 3-7 mai la Chișinău Finala Turneului Naţional de Şah între echipe şcolare „Turnul Alb”. Selectarea participanţilor la finala Tuneului a avut loc în cadrul competiţiilor zonale, la care au participat peste 200 de echipe și au fost desemnate cele mai puternice. La competiţiile finale au participat cele mai bune nouă echipe şcolare din Republica Moldova: două echipe din Chişinău, şahişti din Bălţi, Comrat, Făleşti, Tiraspol, Basarabeasca, Ungheni și Jora de Sus (raionul Orhei).

     În finala Turneului , echipa școlii medii nr.9 din orașul Tiraspol a acumulat 19,5 puncte și s-a clasat pe locul 3 cucerind medaliile de bronz, echipa liceului „D.Cantemir” din orașul Bălți a acumulat 19,5 puncte și s-a clasat pe locul 2 cucerind medaliile de argint. Echipa Liceul „Spiru Haret” din orașul Chișinău a acumulat 29,5 puncte și s-a clasat pe locul 1, cucerind medaliile de aur. Anume această echipă va reprezenta Moldova la Turneul Internațional de Şah „Turnul Alb”, care va avea loc în perioada 1-9 iunie la Soci. Din componența echipei au făcut parte Cereș Dragoș, Verbin Valentina, Bolohan Damian și Valeria Mocanu. Valeria Mocanu a demonstrat cel mai bun rezultat individual: 8 puncte din 8 posibile. Elevul liceului „Gh.Asachi” din orașul Ungheni Marcel Damian a acumulat 7 puncte și s-a clasat pe locul 1 la tabla 1 .

     „Turnul Alb” este un turneu de şah pentru echipele instituţiilor de învăţămînt general, la început, unional (în perioada URSS), naţional (începînd cu 2004, în cadrul Federaţiei Ruse), iar din 2014 avînd statut de competiţie internaţională. Este organizat anual, din anul 1969. Scopurile principale prevăd popularizarea şahului în rîndul elevilor, depistarea tinerilor şahişti dotaţi şi creşterea calificării sportive a acestora.           In 2014 la Tromse, Norvegia președintele Federatiei de Sah dim Moldova Igor Dodon a semnat cu presedintele Federatiei de Sah din Federatia Rusă un acord de colaborare. Începînd cu anul trecut, Turneul Naţional de Şah „Turnul Alb” este organizat de Federația de Șah și în Moldova.

Valeriu Coadă, Secretar General al Federației de Șah din Moldova

*******************************************************************************

   Federaţia de Șah a Republicii Moldova în colaborare cu Ministerul Educației și Ministerul Tineretului şi Sportului desfășoară în perioada 03 – 07.05.2016  Finala Turneului Național de șah „TURNUL ALB”. 

Turnul Alb

Competiția va avea  loc  în conformitate cu Regulile FIDE, în sistem circular, cu controlul de timp  cîte 60 min. + 10 sec. la fiecare mutare.

       Locul desfăşurării – Clubul Republican de Şah şi Joc  de Dame   (mun. Chișinău, str. Şciusev, 111).  Telefon: 022 – 23 76 72).  www.sahmoldova.md

       Pentru participare solicităm delegarea echipei liceului calificat în finală.                                                      

       Componența echipei – 4 sportivi  (3 băieți + 1 fată) + 1 antrenor.

        Şedinţa tehnică şi tragerea la sorţi vor avea loc în Clubul de șah la orele 12.00  la 03 mai 2016.

 Deschiderea concursului  03 mai – orele 13.45.          Runda I – 03 maiorele 14.00.

Închiderea concursului și premierea învingătorilor  07.05.2016 – 13.00.

        În finala Turneului Naţional la șah între echipe şcolare “Turnul alb” s-au calificat 10 echipe :

  1.Liceul „Spiru Haret”, or.Chișinău

       2.Liceul „N.Gogol”, or.Chișinău

       3. Școala medie nr.9 , or. Tiraspol

       4. Gimnaziul nr.1, or.Rîbnița

       5. Liceul „Dmitrii Mavrodi” or.Comrat

       6. Liceul „Pușchin” or. Basarabeasca

       7.  Liceul „D.Cantemir”   m. Bălţi

       8. Liceul „M.Eminescu”   or. Făleşti     

       9.  Liceul „Gh. Asachi”, Ungheni   

      10. Gimnaziul „Jora de Sus” r-l Orhei

          Ofertele pentru participare la etapa finală urmează a fi expediate pe adresa electronică  sahmoldova@mail.ru sau prin fax: (022) 23-76-72  pînă la 22 aprilie 2016.

          Cheltuielile referitor la organizarea, desfășurarea turneului și premierea învingătorilor, precum şi alimentarea și cazarea membrilor echipelor nerezidente participante la etapa finală a competițiilor le suportă Federația de Şah a Republicii Moldova.

          Cheltuielile ce țin de transportul echipelor participante sunt suportate de organizațiile care deleghează sportivii.

**********************************************************************

Descarca aici regulamentul


Related posts

Leave a Comment